Comandantul-șef al armatei germane vorbește de un război deschis cu Rusia: ‘Ar trebui să ne alarmeze! Trebuie să fim pregătiți’
Cresc temerile că Rusia ar putea ataca o țară NATO! Ultimul care lansează un avertisment e cel care conduce armata germană, generalul Carsten Breuer (n.r.: foto).
Şeful armatei germane, generalul Carsten Breuer, consideră că întărirea armatei ruse reprezintă un pericol în creştere.
„Observăm că armata rusă este orientată către Vest”, a declarat Breuer, oficial inspectorul general al Bundeswehr, pentru ziarul local Sächsische Zeitung, relatează marţi dpa, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, în cinci până la opt ani forţele Moscovei vor fi echipate cu suficiente materiale şi personal încât să fie posibil un atac asupra unui teritoriu al NATO.
Oficialul militar german a menţionat că aceste estimări au la bază analize proprii, rapoarte ale serviciilor de informaţii şi comunicate ale forţelor aliate, precum şi remarci ale preşedintelui rus Vladimir Putin. „Armata rusă îşi creşte numărul de tancuri cu 1.000-1.500 de unităţi suplimentare pe an. Cele mai mari cinci state europene membre ale NATO dispun în inventarul lor doar de jumătate din acestea”, a notat Breuer.
Bundeswehr, forţele armate germane, au circa 300 de tancuri de luptă
„Dacă această capacitate este combinată cu intenţia care poate fi cu siguranţă dedusă din discursurile lui Putin, ar trebui să ne alarmeze. Sarcina mea este de a avea în vedere un astfel de scenariu negativ. Pentru Bundeswehr, acest lucru înseamnă: trebuie să fim pregătiţi pentru această posibilitate în interval de cinci ani. Doar aşa putem crea descurajare”, a adăugat oficialul german.
Acesta a admis totuşi că noua situaţie de ameninţare nu a fost încă recunoscută complet peste tot, menţionează dpa.
Rusia nu intenționează să invadeze restul Europei, a declarat recent președintele Vladimir Putin.
În timp ce conflictul total al Kremlinului în Ucraina intră în al treilea an, Putin a respins speculațiile potrivit cărora Rusia ar putea ataca în continuare alte țări din Europa de Est.
„Aceasta este o prostie totală – posibilitatea unui atac asupra altor țări, asupra Poloniei, statelor baltice, cehii sunt speriați. Este pur și simplu o prostie”, a spus el, adăugând că Rusia nu are „nicio intenție agresivă față de aceste state”.
NATO are în „gardă” 500.000 de soldați pentru un posibil război
Alianța NATO și-a revizuit strategia și și-a consolidat capacitățile în ultimul deceniu, ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei. Atacul asupra Ucrainei în 2022, care a urmat sprijinului său pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și anexarea Crimeei în 2014, a determinat în mod inevitabil aliații să reevalueze dacă sunt pregătiți pentru război și să își consolideze apărarea.
„Din 2014, NATO a trecut prin cea mai semnificativă transformare a apărării noastre colective dintr-o generație”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, pentru CNN. „Am pus în aplicare cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la Războiul Rece, având în prezent peste 500.000 de soldați la un nivel ridicat de pregătire”.