Putin şi Xi, în marş către o ”lume multipolară dreaptă” la Astana, înaintea unui summit al Organizaţiei Cooperării de la Shinghai, în care urmează să fie primit Belarusul

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping s-au declarat miercuri, în Kazahstan, satisfăcuţi de starea relaţiilor Beijingului cu Moscova, care intenţionează să contracareze influenţa Occidentului în afacerile internaţionale, relatează AFP.

Putin s-a întâlnit cu Xi la Astana, capitala primei economii a Asiei Centrale, cu o zi înaintea unui summit regional la care iau parte mai multe ţări care întreţin relaţii tensionate cu Occidentul, Organizaţia Cooperării de la Shinghai (OCS).

OCS – alcătuită în cea mai mare parte din ţări conduse de către regimuri autoritariste – ”s-a afirmat ca unul dintre pilonii-cheie ai unei noi ordini mondiale multipolare drepte”, a apreciat Vladimir Putin.

Iranul, vizat de sancţiuni occidentale, a aderat la organizaţie în 2023, iar Belarusul urmează să devină membru joi.

OCS – din care fac parte nouă ţări, China, India, Iran, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Pakistan şi Tadjikistan – este gândită drept o platformă de cooperare care să concureze organizaţii din Occident şi menită să contribuie la naşterea unei lumi ”multipolare”, un cuvânt recurent în gura liderilor ruşi şi chinezi.

Organizaţia se pezintă ca înglobând 40% din populaţia lumii şi aproximatriv 30% din PIB-ul mondial, însă în afara acestor simboluri puternice între membrii există numeroase disensiuni.

Preşedintele chinez a lăudat ”parteneriatul strategic etern” al Beijingului cu Astana, într-o scrisoare publicată marţi de ziarul de stat ”Prvada din Kazahstan”.

OCS îşi dă ca obiectiv să lupte împotriva a ceea ce Beijingul numeşte ”trei rele”, şi anume separatismul, terorismul şi extremismul.

Un semn al importanţei în creştere al organizţaiei este prezenţa secretarului general al ONU Antonio Guterres la Astana.