Ministerul Educaţiei: Rată de participare de 98,3% la proba de Limba română a examenului de bacalaureat / Peste 2.000 de candidaţi, absenţi / 34 de elevi, eliminaţi pentru fraudă

Ministerul Educaţiei anunţă, luni, că rata de participare a fost de 98,3% la proba de Limba română a examenului de bacalaureat, iar peste 2.000 de candidaţi au absentat. 34 de elevi au fost eliminaţi pentru fraudă.

”La prima proba scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul examenului naţional de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2024), desfăşurată astăzi, 1 iulie, s-a înregistrat o rată de participare de 98,3%: 123.583 de candidaţi prezenţi dintr-un total de 125.694 de candidaţi înscrişi – toate promoţiile – pentru susţinerea acestei probe)”, a transmis, luni seară, Ministerul Educaţiei.

Sursa citată a precizat că 2.077 de candidaţi au fost declaraţi absenţi, iar 34 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectele/baremul de evaluare au fost publicate la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

Marţi, 2 iulie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), iar joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării.

Ultima probă scrisă – Limba si literatura maternă – se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00).

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).