Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE

Pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, de când avem dreptul să circulăm liber și să muncim în țările din vest, România răstoarnă balanța migratorie în favoarea sa.

În 2022, au fost mai mulți cei care s-au stabilit în țară decât cei care au plecat. Majoritatea imigranților sunt români care s-au întors acasă.

Andrei a fost, până nu demult, proprietarul unei firme de construcții și finisaje de lux din Marea Britanie.

Andrei Nicola, fermier: „Am făcut 55 de restaurante în Chinatown, birouri în cele mai scumpe clădiri din Londra și majoritatea clienților mei nu erau britanici, erau japonezi.”

Acum un an, Andrei s-a mutat cu soția și copiii la Porumbacu de Jos, în Sibiu, unde a înființat o fermă de vaci.

Oana Nicola, fermier: „Abia așteptam să vin acasă.”

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2022, numărul celor care au venit în România a fost mai mare decât al celor care au plecat. Practic, am câștigat astfel, pentru prima oară, peste 90 de mii de rezidenți.

Este drept, unii dintre ei provin din Republica Moldova și Ucraina, dar cei mai mulți sunt români întorși din Spania, Marea Britanie, Germania și Italia. Majoritatea celor veniți sunt oameni tineri, până în 40 de ani.

Pe Elvira Moraru au convins-o cei doi băieți ai ei să vândă casa din Torino și să revină împreună în orașul natal, Brașov, unde și-au deschis o pizzerie.

Elvira Moraru, româncă întoarsă acasă: „Muncesc mult mai mult decât acolo pentru că, fiind afacere de familie, noi trei suntem foarte implicați.”

Pe cei 5 membri ai familiei Balici i-am întâlnit în aprilie, în aeroport. Veniseră să facă aranjamente pentru a se restabili în țară. Pe 10 iulie vor fi înapoi.

Livia Balici: „Ne întoarcem acasă pentru că avem o șansă să trăim în țara noastră și profităm de ea.”

Soții Balici au o firmă de curierat la Colchester – o vor conduce de la distanță. Spun că își asumă această sarcină de dragul copiilor, care trebuie să crească aproape de bunici.