Un val de caniculă lovește România. Weekendul vine cu temperaturi sufocante
Un val de caniculă a lovit deja mai multe regiuni din Europa, cu precădere cele din est și sud, iar alerte de cod portocaliu au fost deja emise în Spania, Cipru, Grecia, Turcia și Israel. România nu face excepție, fiind afectată și ea de căldura extremă.
Mai mult, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, există un risc major de incendii și secetă pe o suprafață vastă.
România se pregătește de un weekend de caniculă
De exemplu, miercuri, temperaturile au atins niveluri record pentru începutul verii, cu 44 de grade Celsius în Cipru și Turcia, 42 de grade Celsius în Grecia și 49 de grade Celsius în Arabia Saudită.
În România, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că vremea va continua să se încălzească astăzi și mâine, iar temperaturile vor deveni chiar caniculare la sfârșitul săptămânii.
De duminică, conform ANM, se estimează că temperaturile vor depăși pragul de 35 de grade Celsius în diverse zone ale țării, potrivit antena3.ro.
Cum ne putem proteja de valurile extreme de căldură
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) oferă câteva sfaturi despre cum să ne protejăm de caniculă.
Este recomandat să ne îmbrăcăm în haine adecvate, ușoare și largi și să rămânem într-un loc cu aer condiționat cât mai mult timp posibil.
Trebuie să ne limităm activitatea în aer liber și să ne asigurăm că bem suficiente lichide, evitând consumul de alcool.
Când e caniculă, ne e recomandat să stăm la umbră și să folosim protecție solară, iar când suntem în aer liber, să ne acoperim capul. De asemenea, este important să nu lăsăm pe nimeni, în special bebeluși, copii mici și animale, într-un vehicul încuiat.
De altfel, pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se dilată, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale și poate solicita inima să pompeze mai intens sângele în tot corpul.
Această reacție poate declanșa simptome ușoare, precum o erupție cutanată, mâncărime sau umflarea picioarelor. În același timp, transpirația poate duce la pierderea de lichide și sare, afectând crucial echilibrul acestora în organism.