Ursula von der Leyen: „Nu trasez niciodată linii roșii, dar cred că ar fi complet inacceptabil ca Israelul să atace Rafah”
Întrebată dacă un atac israelian asupra orașului din sudul Gazei ar constitui o „linie roșie” și ar duce la sancțiuni UE împotriva Israelului, von șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat: „Nu trasez niciodată linii roșii, dar cred că ar fi complet inacceptabil dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu ar invada”, relatează Politico.
Von der Leyen a mai spus că, în cazul în care Israelul invadează Rafah, Comisia „va sta de vorbă cu statele noastre membre și va acționa în consecință”.
Președintele Comisiei, care candidează pentru un al doilea mandat, a făcut aceste remarci în cadrul unei dezbateri co-organizate de Politico la Maastricht.
Ca răspuns la o întrebare despre cum propune să pună capăt războiului din Gaza, von der Leyen a declarat că a susținut întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra, făcând totodată apel la liderii israelieni să acționeze în limitele dreptului umanitar și internațional.
Von der Leyen a declarat că a vizitat Rafah și a constatat că este „insuportabil” și „inacceptabil” cât de mulți „civili nevinovați” și „în special copii” mor.
Ea a făcut apel la încetarea focului, la eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și la o soluție bazată pe două state.
„Aceasta este singura soluție care va aduce pacea în regiune”, a spus ea.
Israelul amenință să invadeze Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostește peste jumătate din populația din Gaza.
Și secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a făcut luni apel la Hamas să accepte oferta israeliană de încetare a focului, ca ultimă șansă pentru un acord înainte de începerea invaziei de la Rafah.
Președintele Joe Biden l-a îndemnat duminică, într-o convorbire telefonică, pe Netanyahu să nu lanseze operațiunea în teritoriu.
În cadrul dezbaterii de la Maastricht, Anders Vistisen, din partea grupului de extremă dreapta Identitate și Democrație, a evitat subiectul sancțiunilor și a declarat în schimb că „principala responsabilitate” a UE este „combaterea creșterii antisemitismului la care asistăm pe tot continentul european ca urmare a acestui conflict”.