Noi proteste ale medicilor din ambulatoriu. Aceştia au ieşit iar în stradă, marţi, hotărâţi să nu semneze contractul cu CNAS dacă valoarea punctului pentru consultaţie nu va fi majorată
Medici din cabinetele care asigură consultaţii în ambulatoriu, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), au ieşit din nou în stradă, marţi, pentru a atrage atenţia că, dacă punctul decontat pentru consultaţiile acordate nu va fi majorat, ei nu vor semna contractele cu Casa, iar principalii afectaţi vor fi pacienţii.
Medicii specialişti din policlinici solicită ca valoarea punctului de servicii în cazul lor să fie egală cu valoarea punctului de servicii pe care Casa de Asigurări de Sănătate o acordă medicilor de familie.
„Subfinanţarea segmentului Ambulatoriu de Specialitate este principalul motiv pentru care protestăm acum. În acest moment Ambulatoriul de Specialitate are alocat 4,5 % din bugetul CNAS. Ne dorim alocarea unui buget dublu de 9 % pentru segmentul ambulatoriu de specialitate şi dialog clar despre limite. Aşa nu se mai poate!”; au transmis reprezentanţii medicilor specialişti din policlinici.
După ce săptămâna trecută au protestat medicii din Policlinica Vitan , marţi între orele 13:00 şi 15:00 au protestat, în curtea Policlinicii Apaca, mai mulţi medici din Capitală şi din judeţele limitrofe.
„Ne nemulţumeşte faptul că noi nu am fost luaţi în seamă de patru ani de zile. Au crescut preţurile, a crescut fiscalitatea, s-a majorat punctul la medicina de familie, noi am rămas în urmă. Nu mai putem face faţă cu cheltuielile şi cu tot ce înseamnă întreţinerea cabinetului şi a personalului care lucrează în cabinete, cu preţurile de acum patru ani, este imposibil! Dacă nu se va reglementa acest lucru, probabil că vom fi nevoiţi să închidem cabinetele de la 1 iulie”, a declarat medicul Isabela Postolache, medic primar ORL.
Protestatarii spun că principalii afectaţi vor fi pacienţii, iar nesemnarea contractului de către specialiştii din policlinici ar fi „un dezastru” pentru bolnavii care nu îşi permit consultaţii în reţeaua privată de medicină.
„Pentru pacienţi, ar fi dezastru. Vor fi consultaţiile cu plată, ceea ce nu-i va avantaja. Eu sunt medic primar medicină internă iar pacienţii mei cronici nu o să-şi permită coplăţi sau plăţi în reţelele mari private. Deci nesemnarea contractului cu Casa înseamnă pentru pacienţi un mare dezastru. Pacientul este în centrul actului medical, el va avea cel mai mult de suferit. Noi nu vom semna contractul pe actuala valoare de punct, patru lei cincizeci”, a afirmat medicul Lidia Simona Barbu.