12 indicii că vila de lux din Aviatorilor pentru care se cheltuiesc 9 milioane de euro va deveni locuința președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat
In urma unui demers care a durat mai multe săptămâni, pressa a adunat mai multe dovezi care indică faptul că imobilul de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86 din București, pentru amenajarea căruia se vor cheltui 9 milioane de euro, va deveni locuința președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat. Indiciile G4Media.ro provin din baze de date publice, informații furnizate de mai multe surse și răspunsuri ale unor autorități publice. Lucrarile la vilă, stopate o vreme după apariția primelor dezvăluiri și a protestelor publice, au fost reluate acum o săptămână.
- SURSELE
Personaje bine informate din mediul politic au susținut că imobilul din Sectorul 1 este amenajat de Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a fi repartizat actualului președinte, la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, atunci când Iohannis va preda mandatul de șef al Statului Român.
- LEGEA 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al Statului Român prevede că acestea beneficiază pe durata vieții de folosința gratuită a a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru.
Autorizația de construire eliberată de Primăria Generală a Municipiului București pe 19 iulie 2023 pentru șantierul de pe Aviatorilor prevede, printre altele, ”executarea unui acces secundar cu scară și parapet pe fațada principală în zona spațiu birou/hobby”. Este vorba de un birou cu intrare separată, în partea dreaptă a imobilului.
- STARTUL PROIECTULUI
A avut loc în 2023, în anul anterior terminării de către Iohannis al celui de-al doilea mandat de șef al Statului. Și pentru Traian Băsescu, în contextul respectării Legii 406/2001 și înainte de plecarea acestuia de la Cotroceni, au existat discuții în spațiul public – uneori, aprinse –despre viitoarea sa reședință pe care urma să i-o pună la dispoziție RAAPPS.
- DURATA CONTRACTULUI DE LUCRĂRI
Deși, conform autorizației de construire, acesta ar trebui să aibă 24 de luni de la data începerii efective a lucrărilor, surse din mediul politic au declarat că antreprenorul trebuie să termine lucrările până la finalul anului 2024 pentru a coincide cu perioada în care Iohannis va trebui să predea actuala sa locuință, repartizată de RAAPPS în calitate sa de președinte.
- SPP, SRI, STS
Toate aceste servicii secrete sunt prezente, mai mult sau mai puțin direct, la șantierul din Bulevardul Aviatorilor.
Antreprenorul Bog’Art SRL a ridicat actualul sediu al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) și are în derulare un alt contract de amploare cu SPP – instituția care are printre cele mai importante atribuții protecția președintelui României. Începând cu mai 2023, la imobil a efectuat lucrări preliminare o societate deținută de un fost ofițer SPP, firmă care, în sistemul de achiziții publice, avea trecut drept persoană de contact un alt fost angajat al Serviciului.
O investigație Recorder despre acest imobil arăta, în luna februarie, faptul că pe poarta clădirii intrau angajați ai Rasirom SA, societate deținută de Serviciul Român de Informații (SRI) cu obiect de activitate în domeniul securizării rețelelor de telecomunicații, în special pentru Președinție și Guvern. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Rasirom a transmis că în activitatea sa încheie două tipuri de contracte comerciale – clasificate și neclasificate – și că, după 1 ianuarie 2020, nu a încheiat contracte prin intermediul sistemului de achiziții publice cu RAAPPS, administratorul clădirii care a semnat contract de lucrări pentru amenajarea imobilului cu Bog’Art SRL.
Printre avizele depuse de Regie la Primăria Generală pentru obținerea autorizației de construire se află unul semnat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe 20 aprilie 2023. Fără a intra în detalii, Serviciul ne-a transmis că necesitatea acestui aviz era prevăzută în certificatul de urbanism eliberat pentru Regie de Primăria Generală în martie 2023 – document care enumeră actele pe care un petent trebuie să le prezinte pentru a solicita autorizație de construire.
- SECRETOMANIA ȘI BÂLBELE RAAPPS
Înainte de dezvăluirile de presă legate de acest subiect, RAAPPS a refuzat, în mod repetat, să răspundă unor solicitări trimise în baza Legii informațiilor de interes public. Ulterior, Regia a postat pe site comunicate lapidare/din care lipseau informații esențiale. Lipsa de transparență nu lămurește aspecte importante despre acest proiect pentru care sunt puși la bătaie circa 9 milioane de euro de către Regie – instituție subordonată Secretariatului General al Guvernului.
Unul dintre mistere se referă la momentul începerii lucrărilor. Astfel, într-un panou de informare afișat recent la șantier în baza unei obligații legale, dar cu mult după demararea efective a investiției, Regia a scris (foto jos) că startul lucrărilor de către antreprenorul Bog’Art SRL a fost pe data de 28 iulie 2023, la nouă zile după primirea autorizației de construire.
Pe de altă parte, Regia și Bog’Art SRL au semnat contractul de lucrări de-abia pe 26 octombrie 2023! Într-un răspuns pentru G4Media.ro, trimis înainte de amplasarea acestui anunț, Regia nega faptul că Bog’Art SRL a efectuat lucrări pe Aviatorilor înainte de această dată. Informații G4Media.ro indică, însă, faptul că firma de construcții a lucrat la această adresă încă din vara lui 2023.
- SECRETIZAREA CONTRACTULUI
Conform unui articol publicat recent de G4Media.ro, contractul de lucrări încheiat între Regie și Bog’Art SRL pe 26 octombrie 2023 a fost clasificat, pe data de 22 noiembrie 2023, drept secret de serviciu de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.
În aceste condiții, teoretic, doar după această data putea Bog’Art SRL să înceapă lucrările. Faptul că acest contract a fost secretizat mai indică faptul că imobilul de pe Aviatorilor va avea o destinație specială. O sursă G4Media.ro a afirmat că secretizarea contractului nu este justificată deoarece, în prezent, acolo nu locuiește președintele în funcție și, după cum se va vedea mai jos, încă nu există o decizie oficială asupra repartizării clădirii către acesta.
Și atribuirea contractului către Bog’Art reprezintă o nebuloasă – nu apare în sistemul de achiziții publice, iar Regia nu a comunicat modalitatea de atribuire.
De precizat că, în august 2022, o Hotărâre de Guvern din timpul mandatului premierului Nicolae Ciucă, hotărâre care privește acest imobil, a fost, de asemenea, clasificată.
- TRANSFORMAREA DESTINAȚIEI
Prin autorizația de construire din 19 iulie 2023, pentru acest imobil, Primăria Generală a aprobat ”schimbarea destinației construcției în locuință individuală din clădire birouri/sediu partid”. Ori Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al Statului Român prevede dreptul acestora de a beneficia și de ”folosința gratuită a unei locuințe de protocol”. Din prevederile autorizației reiese că funcțiunile imobilului sunt specifice uneia de locuit.
- POZIȚIA AMBIGUĂ A PREȘEDINTELUI
În singura poziție pe care a exprimat-o personal pe marginea acestui imobil, Klaus Iohannis a declarat că ”Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit.” La rândul ei, Administrația Prezidențială a transmis că ”nu există nicio solicitare din partea președintelui României, Klaus Iohannis, sau a Administrației Prezidențiale pentru atribuirea unei locuințe de protocol“, iar RAAPPS a comunicat că „nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa RAAPPS”.
Aceste poziții arată că, oficial, nu au fost demarate formalitățile legate de repartizarea imobilului și că, aparent, nu există o corespondență între instituțiile publice implicate în procesul aplicării Legii 406/2001, dar și că nu este exclus ca acest imobil să-i revină președintelui în funcție la terminarea mandatului.
”Președintele a vizitat casa, împreună cu arhitecta, seara, de mai multe ori”, a declarat o sursă G4Media.ro. O solicitare G4Media.ro trimisă la Administrația Prezidențială cu întrebarea dacă președintele a vizitat vreodată imobilul de pe Aviatorilor nr. 86 nu a primit răspuns. La rândul lor, Serviciul de Protecție și Pază și Poliția Rutieră București s-au prevalat de regimul clasificat al unor tipuri de informații atunci când li s-a cerut să transmită dacă au însoțit vreodată coloana oficială a președintelui la această adresă din Sectorul 1.
- ARHITECTA
O sursă G4Media.ro a declarat că Dana Eleonora Raicu, persoana care a elaborat planurile de amenajare ale clădirii, ar fi ”arhitecta de casă” a Administației Prezidențiale, lucrând la mai multe proiecte de renovare a unor imobile de protocol utilizate de soții Iohannis și aflate în administrarea RAAPPS. Într-o reacție pentru G4Media.ro la întrebarea dacă președintele a fost implicat în eleborarea proiectului de pe Aviatorilor, arhitecta Raicu a afirmat: ”Nu. Eu am avut o temă de proiectare de la cei care m-au contractat (RAAPPS n.r.).”
- PREMIERUL CIOLACU NU A NEGAT
Din punct de vedere instituțional, RAAPPS este subordonată Secretariatului General al Guvernului și premierului Marcel Ciolacu, oficial care poate solicita și primi, în virtutea funcției sale, informații despre orice contract/proiect aflat în gestiunea Regiei.
Referitor la imobilul din Sectorul 1, Ciolacu a declarat, cu diplomație, că ”Eu cu preşedintele României nu am avut nicio discuţie cu privire la viitoare locuinţă a domniei sale. Preşedintele României nu m-a sunat şi nu mi-a cerut spaţiu locativ sau să aprob vreun ban pentru vreo clădire din Bucureşti sau din România care va deveni reşedinţa preşedintelui după ce îşi termină mandatul.” Pe de altă parte, deși a afirmat că investiția de pe Aviatorilor este din bani proprii ai RAAPPS, premierul a adăugat, cu referire la cuantumul sumei de 9 milioane de euro că ”Mi se pare imens.”
Anterior, el declarase că a cerut relații de la Regie despre proiect și, în acest context, nu a negat suma alocată.
- COSTUL DE 9 MILIOANE DE EURO al amenajărilor la imobil este unul foarte ridicat și ar coincide cu standardul ridicat al soților Iohannis, fie că este vorba de călătoriile în străinătate, care au presupus închirierea unor aeronave de lux, fie ținutele și accesoriile scumpe ale Primei Doamne. Spre comparație, amenajările la imobilul care i-a revenit în 2005, în baza același Legi 406/2001, fostului președinte Traian Băsescu la terminarea celui de-al doilea mandat, au costat circa 300.000 de euro.