Surpriză în Moldova? Maia Sandu ar pierde prezidențialele într-un Tur II cu Igor Dodon/ Noul partid al lui Ilan Șor pe locul III (sondaj)

Președinta Maia Sandu nu va lua al doilea mandat de președintă din turul I al unor eventuale alegeri prezidențiale, care ar avea loc duminica viitoare. Cel puțin așa au răspuns moldovenii intervievați în cadrul unui sondaj realizat de IMAS, în luna februarie. Datele studiului nu conțin însă opțiunile de vot din regiunea transnistreană sau ale moldovenilor din diasporă, relatează stiripesurse.md

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea lor alegeri prezidențiale, Maia Sandu și Igor Dodon ar acumula cele mai multe voturi, dar niciunul nu va reuși să câștige fotoliul de șef de stat din primul tur.

IMAS a simulat câteva situații pentru un eventual tur doi al alegerilor prezidențiale și iată care sunt rezultatele – Maia Sandu ar pierde Președinția dacă în turul doi va lupta cu Igor Dodon sau cu Ion Ceban.

Actuala președintă ar învinge dacă ar ajunge în turul doi cu Renato Usatîi sau Irina Vlah.

Sondaj IMAS. Trei partide în Parlament, două – pe prag: Cum ar vota moldovenii, dacă duminică și-ar alege deputații

UNIMEDIA (R. Moldova), 21 martie 2024 – Culorile Parlamentului nu s-ar schimba, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Totuși, numărul de mandate pe care le-ar obține formațiunile ar fi însă total diferite față de situația actuală.

Astfel, cei mai mulți dintre moldoveni ar vota pentru actualul partid de guvernământ – PAS, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar acumula cu 10 puncte procentuale mai puțin decât concurenții electorali, iar pe locul trei în preferințe rămâne echipa lui Ilan Șor, reorganizată în Partidul Șansă – cu 14,5 la sută din sufragii.

La ușa Legislativului se îmbulzesc două partide – cel condus de Ion Chicu – PDCM, precum și Partidul Nostru al lui Renato Usatîi.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1091 respondenţi, doar din Republica Moldova, fără Transnistria și diaspora, și are o eroare maximă de ±3.0%.

Datele au fost colectate în perioada 9 februarie – 27 februarie 2024, la domiciliile respondenților, de către 36 operatori, în limbile română şi rusă.