Eroare jenantă a guvernului în proiectul de lege privind organizarea alegerilor europarlamentare
Joi, 29 februarie, guvernul, prin Ministerul de Interne, a pus în dezbatere publică proiectul privind comasarea și organizarea alegerilor europarlamentare și locale în acest an, în luna iunie, ocazie cu care a reușit să facă o nouă eroare jenantă.
Principala prevedere a draftului ordonanței privind comasarea alegerilor prevede posibilitatea organizării în ziua de 9 iunie nu doar a votului pentru aleșii care vor merge la Bruxelles, ci și pentru primari, consilieri locali și președinți de consilii județene.
Printre prevederi se numără faptul că o persoană poate candida pentru ambele tipuri de alegeri precum și faptul că primarii și președinții de consilii județene își pot schimba partidul fără vreun risc de a-și pierde mandatul, încurajând astfel, indirect, traseismul politic pre-electoral.
Guvernul a introdus însă și o eroare jenantă: a greșit, chiar în paragraful al treilea al proiectului, luna în care au loc alegerile europarlamentare, motiv pentru care a revenit vineri, 1 martie, cu un „update/erată” la proiect.
Erata modifică un singur cuvânt, respectiv „mai” cu „iunie”.
Modificarea a fost făcută în propoziția „luând în considerare rolul definitoriu al alegerilor europene din mai 2024 pentru viitorul Uniunii Europene în anii următori”, chiar pe prima pagină a proiectului.
De precizată că un astfel de proiect, în mod normal, până să ajungă în faza dezbaterii publice, trece prin toate departamentele, echipele, comisiile și ministerele necesare, inclusiv prin fața membrilor coaliției de guvernământ, deci văzut, cel puțin, de zeci de persoane.
Documentul original, pagina cu eroarea:
Documentul cu update/erată, pagina cu eroarea corectată:
Dintre erorile legislative ale guvernului PSD-PNL o amintim pe cea legată de salariul minim, când, în toamna anului trecut, Guvernul a calculat greșit creșterea pentru angajații din construcții și din agricultură, astfel că așa-zisa mărire ar fi fost de fapt o scădere. Guvernul a revenit ulterior cu calculele corecte.
O altă eroare legislativă, de data aceasta mai recentă, este cea legată de majorarea pensiilor și a salariului minim și a prestațiilor sociale care se calculează în funcție de salariul minim fără a modifica pragul de la care cetățenii pot beneficia de ajutoarele la încălzire. Simplu spus, după aceste majorări în lanț, circa 800.000 de gospodării ar fi rămas fără aceste ajutoare. Guvernul a revenit ulterior și a modificat legea astfel încât majorările de până acum să nu fie luate în calcul la acordarea acestor ajutoare.