După o slujbă rapidă, Navalnîi a fost coborât în mormânt. Mii de oameni au participat la funeralii: „Rusia va fi liberă, Putin este un criminal” VIDEO


Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, care a fost declarat mort pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, a fost înmormântat vineri la cimitirul Borisovo din sudul Moscovei în prezența unora dintre rudele sale.

„Sicriul a fost coborât în pământ”, a declarat unul dintre consilierii apropiaţi ai lui Navalnîi, Ivan Jdanov, pe Telegram. „La revedere, prietene”, a adăugat el.

Soția sa, Iulia, aflată în exil în Germania, a transmis un mesaj emoționant pe Instagram: „Lioșa, îți mulțumesc pentru cei 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare și pentru că te-ai gândit mereu la mine. Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să o fac într-un mod care să te facă fericit și mândru de mine de acolo de sus. Nu știu dacă mă voi descurca sau nu, dar voi încerca. Știu că ne vom revedea într-o zi. Am atât de multe povești să îți spun, atât de multe cântece pe care le-am păstrat în telefon pentru tine – prostuțe, amuzante și, sinceră să fiu, îngrozitoare, dar sunt cântece despre noi și eu am vrut atât de mult să ți le arăt. Îmi doream atât de mult să te văd ascultându-le, râzând și apoi îmbrățișându-mă. Te iubesc pentru totdeauna. Odihnește-te în pace”.

Ambasada SUA la Moscova a adus de asemenea un omagiu: „Aleksei Navalny rămâne un exemplu plin de strălucire despre ceea ce ar putea și ar trebui să fie Rusia. Moartea sa este o reamintire tragică a eforturilor pe care Kremlinul le face pentru a-și reduce la tăcere criticii. Inimile noastre sunt alături de familia (lui Navalnîi, n. red.), prietenii, susținătorii și toți cei pe care i-a inspirat să lucreze pentru un viitor mai luminos”.

Ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a asistat la funeralii alături de omologii săi german și francez.

„Rusia va fi liberă”

Mii de oameni s-au adunat la funeraliile lui Navalnîi în fața bisericii Maica Domnului „Alină-mi necazurile” din cartierul Marino din Moscova, sfidând astfel dispozitivul de securitate și ordinele primite la locul de muncă sau la facultăți pentru a nu participa la acest eveniment.

Potrivit unor foști colaboratori ai opozantului rus, reprezentanții bisericii au primit la rândul ordine pentru a ține o slujbă cât mai scurtă. De altfel, slujba a durat doar 30 de minute, în timp ce oamenii care stăteau la coadă în jurul bisericii au fost împiedicaţi să intre pentru a-şi lua rămas bun.

Mulțimea adunată în fața cimitirului Borisov a strigat „Nu războiului!”. „Nu ne e frică și nici nu ne va fi”, „Nu vom ierta”, „Rusia va fi liberă”, „Rusia fără Putin”, „Putin este un criminal”, au mai scandat susținătorii opozantului rus.

„Nu ne e frică, este dreptul nostru să fim prezente”, au declarat două femei pentru TF1Info.

Ekaterina Dunțova, fosta jurnalistă care a fost scoasă din cursa pentru Kremlin după ce s-a prezentat drept candidată anti-război, a fost la rândul ei prezentă pentru a participa la conducerea lui Navalnîi pe ultimul drum.

În schimb, Pavel Sîciov, responsabil de campania unui alt candidat anti-război, Boris Nadejdin, de asemenea scos din cursă, a fost arestat în drum spre funeralii alături de alte trei persoane.

Peste un sfert de milion de persoane au urmărit evenimentul pe canalul YouTube al lui Navalnîi, blocat în Rusia, scrie Agerpres. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, curgeau, alături de imaginile video.

Aliaţii lui Navalnîi din afara Rusiei au făcut apel la persoanele care doresc să-i onoreze memoria, dar nu au putut participa la slujba de înmormântare, să meargă în schimb la monumentele dedicate represiunii din epoca sovietică din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a transmis că orice adunări în sprijinul lui Navalnîi vor încălca legea. „Doar pentru a vă reaminti că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi traşi la răspundere – din nou, în conformitate cu legea în vigoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a refuzat să facă vreo evaluare a lui Navalnîi ca figură politică şi a spus că nu are nimic de spus familiei regretatului disident.

La Novosibirsk, șapte persoane au fost reținute în timp ce depuneau flori la Monumentul Victimelor Represiunii Politice. La Vladivostok, autoritățile au împiedicat accesul la un memorial improvizat pentru Navalnîi, dar simpatizanții acestuia s-au reorganizat în altă parte.

Potrivit unor surse independente de știri din Rusia, Navalnîi a fost înmormântat sub acordurile melodiei sale preferate, „My Way”, de Frank Sinatra, sub privirile îndurerate ale mamei sale și tatălui său. Fratele său Oleg, aflat de asemenea în exil, a lăsat un mesaj pe Instagram: „Odihnește-te, frate, și nu-ți face griji pentru nimic”, alături de o fotografie în care cei doi pot fi văzuți îmbrățișându-se.

Aleksei Navalnîi, cel mai înverşunat critic al lui Vladimir Putin, a fost declarat mort într-o colonia penitenciară „Lupul polar” la trei ani de la arestarea sa într-un dosar considerat motivat politic de către susținătorii săi.


Putin se pregătește de încă un mandat sângeros la Kremlin

Înmormântarea sa a avut loc cu două săptămâni înainte de așa-zisele alegeri prezidenţiale organizate de Putin pentru a se legitima pentru încă șase ani la conducerea Federației Ruse.

Aleksei Navalnîi era creştin, notează Agerpres. El a condamnat decizia lui Putin de a invada Ucraina, considerând-o o acţiune nebunească, construită pe minciuni. Biserica ce a găzduit înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război, remarcă Reuters.

În zilele dinaintea înmormântării lui Navalnîi, aliaţii opozantului rus au acuzat autorităţile că le blochează planurile de a organiza o ceremonie amplă de comemorare. Kremlinul, în stilul său obișnuit, a respins această acuzație.

Aliaţii lui Navalnîi afirmă că Putin că a ordonat asasinarea acestuia deoarece liderul autoritar rus nu ar fi tolerat gândul că acesta ar putea fi eliberat în cadrul unui potenţial schimb de prizonieri.

Foto: Profimedia Images