”Tinerii fără facultate riscă să nu își mai găsească locuri de muncă bine plătite” (analiză ONG-uri)
În 2022, la nivelul Uniunii Europene, rata de angajabilitate pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani care au absolvit studii de licență, masterat sau doctorat a fost de 86%, mult mai mare decât rata pentru cei care au completat doar un nivel scăzut de educație, care a fost de 57.2%, conform unui Raport Eurostat 2022, citat într-un comunicat al Educativa, un grup de ONG-uri și companii care ”dezvoltă produse și servicii educaționale care ajută tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală”.
Programe de licență și masterat adaptate nevoilor pieței de muncă
Pe 16 și 17 martie, la Sala Palatului din București, elevii și studenții sunt așteptați la cea de-a 32-a ediție IUF – The International University Fair, cel mai mare eveniment educațional internațional din Europa de Sud-Est, mai transmit ONG-urile.
Organizatorii aduc în fața participanților universități din 12+ țări și informații despre programe de studiu moderne, aplicabile în piața muncii și adaptate la nevoile tinerilor și ale angajatorilor din diverse domenii. Elevii și studenții află direct de la reprezentanții universităților cum pot beneficia de costuri minime de școlarizare și trai în țările cu cele mai mari rate de angajabilitate precum:
Olanda – Taxa de școlarizare poate fi acoperită integral printr-un împrumut guvernamental, care este rambursat doar după absolvire, în funcție de veniturile absolventului. Rata de angajabilitate este printre cele mai mari din Europa (92.9%).
Germania – Studenții din UE pot beneficia de Bursa DAAD pentru a acoperi costurile de școlarizare, chirie, asigurare medicală. Rata de angajabilitate este de 92.2%.
Belgia – Taxa de școlarizare este una redusă și variază între 800 și 1.000 EUR, iar costurile de cazare pot fi chiar și de 250 EUR în campusurile universitare. Rata de angajabilitate este de 82.9%.