Washingtonul AVERTIZEAZĂ că nu va tolera potențialul transfer de produse ieftine chineze pe piețele internaționale
Administrația de la Washington a avertizat Beijingul că Statele Unite și națiunile aliate vor reacționa în cazul în care China va încerca să reducă surplusul industrial prin transferul de produse ieftine pe piețele internaționale, afirmă oficiali americani citați de cotidianul Financial Times.
Doi oficiali de la Washington au declarat că o delegație a SUA a exprimat preocupări în cursul unei vizite efectuate recent în China, inclusiv prin conversațiile cu He Lifeng, vicepreședintele chinez responsabil de Afaceri Economice.
”Suntem îngrijorați că politicile chineze de susținere a industriei și cele macroeconomice se concentrează mai mult pe aprovizionare decât pe evoluția cererii, astfel că surplusul industrial ar putea ajunge pe piețele mondiale”, afirmă Jay Shambaugh, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Internaționale.
Washingtonul este preocupat în special de producția excesivă a Chinei în sectorul energiilor regenerabile – vehicule electrice, panouri solare și acumulatori.
Jay Shambaugh a subliniat că nu doar Statele Unite sunt preocupate, astfel că Beijingul nu ar trebui să fie surprins de reacții internaționale coordonate.
”Restul lumii va reacționa, nu este vorba despre o abordare antichineză, sunt reacții la politicile chineze”, a subliniat Jay Shambaugh.
Poziția SUA a fost confirmată de Brent Neiman, adjunct al subsecretarului de Stat responsabil de Afaceri Financiare Internaționale.
Anul trecut, Uniunea Europeană a lansat o investigație privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor de vehicule electrice. Margrethe Vestager, comisarul UE pentru Competiție, a declarat sămbătă că Bruxellesul este pregătit să recurgă la instrumente comerciale pentru contracararea practicilor neconcurențiale chineze.
Scott Kennedy, expert la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a declarat că Statele Unite ar trebui să preseze China să stimuleze cererea internă.
”Presupunând că aceste eforturi nu reușesc să schimbe lucrurile, Washingtonul nu va avea altă opțiune decât să urmeze abordarea UE și să lanseze investigații care probabil vor avea ca rezultat impunerea de restricții asupra importurilor chineze”, a explicat Scott Kennedy.
China a admis că se confruntă cu riscuri generate de surplusul industrial. Președintele Xi Jinping a declarat în decembrie că surplusul din anumite sectoare industriale constituie una dintre ”provocările” care vor trebui abordate pentru a garanta stabilitatea ritmului de creștere economică în viitor.