Mii de tractoare creează haos în traficul din Bruxelles, în timpul unui summit al Uniunii Europene

Circa o mie de tractoare și mașini agricole au blocat străzile din Bruxelles joi, când are loc un summit al Uniunii Europene. Fermierii sunt nemulțumiți de restricţiile impuse prin politicile europene.

Aproximativ 1.000 de tractoare blocau joi principalele artere rutiere din Bruxelles, unde are loc un summit al Uniunii Europene, pe fondul nemulţumirilor fermierilor faţă de politica europeană în acest domeniu, transmit AFP şi Reuters, scrie agerpres.ro. „Sunt 1.000 de tractoare sau maşini agricole”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei.

Fermierii au aruncat cu ouă în sediul Parlamentului European


Reprezentantul Poliției a precizat că aceşti fermieri provin în special din Belgia. „Dacă iubiţi Pământul, sprijiniţi-i pe cei care îl gestionează”, scria pe un banner, iar un altul avea mesajul „No farmers, no food”.

Și ăiaţa din faţa Parlamentului European era joi dimineaţă plină de tractoare, unde unii dintre fermierii au aruncat ouă spre sediul legislativului UE.

„Dacă vă uitaţi cât de mulţi oameni se află aici astăzi şi vedeţi că aşa este în toată Europa, atunci trebuie să ai speranţă. Noi trebuie să sperăm că aceşti oameni văd că agricultura este necesară. Ştiţi, este vorba de hrană”, a spus Kevin Bertens, un fermier ce trăieşte în apropiere de Bruxelles.

Nemulțumirile fermierilor

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii.

În acest context au fost deja luate unele măsuri, cum sunt propunerea Comisiei Europene de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene şi relaxarea normelor de mediu referitoare la terenurile necultivate.

În Franţa, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori. Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

Aceste protestele au loc cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare unde, potrivit sondajelor de opinie, este de aşteptat ca partidele de dreapta extremă să obţină scoruri importante.

Liderii Uniunii Europene se întrunesc joi pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina. Miza este un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie. Deciziile privind bugetul UE presupun unanimitate din partea statelor membre.

Foto: Agerpres – EPA/OLIVIER HOSLET