George Badiu (AUR) despre cum a ajuns fiul procurorului Horodniceanu să câștige un concurs organizat de CSM, unde tatăl său este vicepreședinte
Deputatul AUR George Badiu a discutat într-o emisiune televizată despre faptul că fiul procurorului Daniel Horodniceanu a ocupat un post de jurist scos la concurs de Tribunalul Iași, cu toate că a avut rezultate mediocre la proba scrisă și la interviu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat angajarea lui Andrei Horodniceanu, fiul procurorului Daniel Horodniceanu, pe singurul post de expert jurist scos la concurs de Tribunalul Iași, în perioada martie-aprilie 2023, conform Dezvaluirea.ro.
Concursul a fost organizat de CSM, unde tatăl lui Andrei Horodniceanu deține funcția de vicepreședinte. La concurs s-au înscris 31 de candidați, Andrei Horodniceanu clasându-se pe locul 5 la proba scrisă cu 90 de puncte. Cu toate că la proba orală a obținut 73,66 de puncte (din 100), având cea mai mică notă obținută la interviu, acesta a fost desemnat câștigător și a ocupat postul de expert jurist.
„În cazul domnului Horodniceanu, e de la sine înțeles că lucrurile sunt cusute cu ață albă, pentru că e chiar culmea culmilor ca tocmai odrasla dânsului să ocupe funcția respectivă. Bine, acum și concursurile, așa cum se desfășoară ele în România, sunt de cele mai multe ori, cu mare semn de întrebare. Știm că, chiar dacă ești mai bun la scris, ești picat la proba orală, la interviu, cum se zice. Se fac tot felul de matrapazlâcuri, se dau subiectele dinainte. E o problemă care e cunoscută la nivelul întregii țări.
Știm cum se vând posturile… S-a ajuns până și un post de infirmieră la o unitate medicală să fie tranzacționat pe câteva mii de euro. Așa că nu ne mai miră această situație. În cazul domnului Horodniceanu a avut ca urmare angajarea fiului dânsului. Trebuie intervenit legislativ.
Văd că, indiferent dacă omul are pregătire juridică și este procuror, tot recurge la matrapazlâcuri de acest gen. Și atunci, dacă un procuror, vorba aceea, de la o instituție de forță a statului, se pretează la asemenea chestii, ce pretenții putem să avem de la ceilalți funcționari din administrația românească?” , atrage atenția deputatul AUR George Badiu.
Referitor la faptul că procurorul Daniel Horodniceanu a ocupat o funcție de conducere la DIICOT, înainte de a fi numit vicepreședinte CSM, deputatul AUR de Vrancea subliniază importanța unui caracter integru pentru ocuparea unei astfel de funcții:
„În momentul în care a ajuns șef la Crimă Organizată se prezumă că ai un caracter deosebit, că ești mai presus de orice bănuială, de corupție, de aranjamente, de compromisuri de acest gen. Da, iată că știți cum e vorba aceea la români cu lupul paznic la oi. Cred că ne aflăm într-o astfel de situație”, a afirmat deputatul George Badiu.
Fiul procurorului Horodniceanu a obținut cea mai mică medie dintre candidații angajați în urma acestui concurs, la nivel național. Andrei Horodniceanu a obținut la proba de interviu doar 73,66 de puncte în timp ce candidatul care a câștigat postul la Curtea de Apel București a obținut 100 puncte, cel de la Bacău – 96 de puncte, Ploiești – 94 de puncte, Mehedinți – 95 de puncte și Vâlcea- 91 de puncte.
„Dacă se dă examen pe un anumit post, este posibil să zicem să fie limită minimă sau condiție de ocupare a postului un minimum 70 de puncte, în condițiile în care un candidat este singur pe post sau mai candidează doi candidați și unul obține 75 de puncte. Teoretic vorbind, poți să obții postul respectiv clasându-te pe primul, chiar dacă ai o medie mai slabă, dacă contracandidații tăi au avut medii și mai slabe, poți să ocupi postul respectiv. Este normal ca la pe un post să se obțină o notă mai mai bună pe alt post, în altă parte să se obțină o notă mai slabă.
Acum, nu știu dacă fiul domnului Horodniceanu a fost cel mai bun cu media asta, probabil că nu a fost cel mai bun. Rămâne să facem niște verificări prin intermediul unor instituții serioase ale statului român, să vedem dacă lucrurile chiar au decurs în mod normal sau dacă sunt ceva matrapazlâcuri acolo. Dar, vă spun sincer că mă îndoiesc că instituțiile statului român, în speță tot ce înseamnă poliție, procuratură și justiție, își mai fac treaba în perioada asta. Eu făcut zeci de plângeri penale împotriva unor primari care au făcut tot felul de ilegalități și de doi trei ani de zile nu s-a luat nicio măsură sau s-a dat soluția de clasare. În condițiile în care lucrurile sunt extrem de clare, extrem de evidente. Deci, mă cam îndoiesc că va verifica cineva cu seriozitate situația fiului domnului Horodniceanu” a concluzionat deputatul AUR George Badiu.
Conform sursei citate, conducerea Tribunalului spune că salariul lui Andrei Horodniceanu este secret. Insă, potrivit unor surse, Andrei Horodniceanu ar încasa o leafă de circa 10.000 lei pe lună.
Andrei Horodniceanu a fost angajat la Tribunalul Iaşi cu 4 zile înainte ca tatăl său să fie implicat în incidentul cu cei doi poliţişti, acest scandal care i-a adus o sesizare din partea Inspecţiei Judiciare.