Victor Ponta și Dan Șova, achitați de ICCJ în dosarul Rovinari-Turceni. Sentința este definitivă
Victor Ponta a fost acuzat că în intervalul 2007-2008 ar fi obținut prin intermediul propriului cabinet de avocatură de la Societatea Civilă de Avocați ”Șova și Asociații”, aproximativ 200.000 de lei pentru activități efectuate în conlucrare dar care s-ar fi realizat doar pe hârtie.
Victor Ponta, fostul premier al României, Dan Șova și Laurențiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Oltenia , au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în dosarul Turceni-Rovinari. În același caz ICCJ a decis achitarea și foștilor directori ai termocentralelor Rovinari și Turceni.
Victor Ponta achitat în dosarul Rovinari-Turceni
Procurorii anti-corupție au estimat că prejudiciul în acest caz este de aproximativ nouă milioane de euro. După 10 ani de judecată, magistrații ICCJ au venit cu o sentință definitivă. Cazul a fost deschis de DNA în 2014. Pe numele directorilor Complexului Energetic Oltenia și a celor doi politicieni procurorii au deschis dosare de cercetare penală pentru spălare de bani, fals în înscrisuri, abuz în serviciu și evaziune fiscală.
Faptele de corupție pentru care s-au deschis dosare de cercetare penală pe numele fostului premier Victor Ponta, respectiv Dan Șova au avut legătură cu încheierea unor contracte de consultanță cu termocentralele Rovinari și Turceni.
Victor Ponta a fost acuzat că în intervalul 2007-2008 ar fi obținut prin intermediul propriului cabinet de avocatură de la Societatea Civilă de Avocați ”Șova și Asociații”, aproximativ 200.000 de lei pentru activități efectuate în conlucrare dar care s-ar fi realizat doar pe hârtie.
Legătura cu fostul ministrul al Transporturilor, Dan Șova
Prin urmare, fostul premier al României afost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
„Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, potrivit DNA.
ICCJ a ridicat sechestrul de pe bunurile fostului premier Victor Ponta
Potrivit rechizitoriului, Dan Șova, fostul ministru al Transportorilor și directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel alături de Dumitru Cristea și Octavian Graure ar fi fost complici la această afacere. Prejudiciul total calculat de procurorii anti-corupție ar fi fost de aproximativ nouă milioane de euro.
La aproape 10 ani de la deschiderea dosarului, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea definitivă motivând că fapta nu există. Totodată, judecătorii Înaltei Curți au dispus ridicarea sechestrului de pe toate bunurile inculpaților, potrivit Hotnews.