Mari probleme pentru medicii de familie. Se ajunge în instanță

Medicii de familie se confruntă în ultima vreme cu plata întârziată a salariilor de la casele de asigurări. În plus, aceștia se confruntă cu o serie de lipsuri care le îngreunează activitatea.

Medicii de familie se confruntă cu multiple probleme, de la cele financiare la cele tehnice. 60% din facturi au fost onorate în noiembrie, spun reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF). Plata obligațiilor medicale a fost pusă în dificultate din cauza caselor de asigurări.

Medicii de familie își primesc banii cu întârziere


Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) transmite că 10,000 de cabinete medicale primesc bani cu întârziere sau decontări parțiale pentru a patra lună consecutiv.

Sunt incertitudini în privința prevederilor contractuale.

SNMF a solicitat guvernului Ciolacu, ministerului de Finanțe, ca CNAS să remedieze cât mai repede problema restanțelor la plățile către furnizorii de asistență medicală primară care au contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Restanțe la plăți


Potrivit unui comunicat al SNMF, fiecare medic de familie va solicita în instanță plata creanțelor restante, precum și dobânzile penalizatoare calculate.

Medicii, asistentele,îngrijitoarele, contabilii, personalul de întreținere, își așteaptă salariile din venitul asigura de sumele restante datorate către CAS, astfel mai trebuiesc plătite impozitele către stat, plata către utilități, redevențele, ratele la bănci, consumabilele și materialele de curățenie.

„Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie”, a transmis SNMF.

Medicii vor calculatoare mai performante
SNMF cere să se implementeze un sistem informatic funcțional. Digitalizarea a devenit necesară în secolul 21.

De asemenea, solicită calculatoare care să nu aibă sincope, blocaje zilnice, probleme tehnice care să pericliteze munca medicilor și să îngrădească accesul asiguraților la serviciile medicale.

„Asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege din cauza nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS”, transmite SNMF.