Epidemie de rujeolă. Alexandru Rafila: Acoperirea vaccinală în rândul copiilor este redusă

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național după ce s-au inregistrat 2000 de cazuri in 29 de judete. Epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, spune ministul sănătății.

Cele mai recente statistici ale medicilor pediatrii arată că rata de vaccinare cu vaccinul ROR ( împotiva rujeolei, rubeolei și oreionului) a scăzut în ultimii 15 cu aproape 20%. Conform datelor oferite de minister, în România sunt înregistrate în prezent aproape 2.000 de cazuri de îmbolnăvire, în 29 de județe.

Declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv la o vârstă mai mică, la 9 – 11 luni. Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a precizat că înmulţirea cazurilor de rujeolă poate pune probleme legate de sănătatea publică.

”În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați. Acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua” spune ministrul Sănătății.

Campanie de informare a părinților


În perioada următoare va fi demarată și o campanie de informare a părinților, cu ajutorul medicilor de familie. Aceștia spun că rata de vaccinare cu vaccinul ROR a scăzut mult în ultimii 15 ani, cu aproape 20%. Motivul? Neîncrederea părinților în vaccinare și sursele de informare pe care aceștia le consultă.

Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, spune că de cele mai multe ori părinții se tem de reacțiile adverse. ”Din păcate, părinții uită că și ei sunt vaccinați și că nu li s-a întâmplat nimic din cauza vaccinurilor respective” declară medicul.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.