Mama jandarmeriței prinse cu droguri, condamnată pentru fraudă informatică. Legătura cu Lia Olguța Vasilescu

Andreea Cătălina Bumbac, juristă la Jandarmeria Română și fostă purtătoare de cuvânt a Brigăzii de Intervenții Speciale, a fost prinsă duminică, în zona Palatului Bragadiru, cu mai multe pliculețe în care se afla un praf alb, precum și o hârtie îndoită sub formă de sul. Tânăra le-a spus polițiștilor că substanțele nu îi aparțin.

Mama jandarmeriței prinse cu droguri, acuzată că a furat din banii contribuabililor
Andreea Cătălina Bumbac provine dintr-o familie de bugetari, în care tatăl ei este militar de carieră. Tânăra care a absolvit recent Academia de Poliție, este fiica lui Marius Bumbac, șef de stat major la Unitatea Militară 02655 Vlădeni, judeţul Brașov. În cea mai recentă declarație de avere, Marius Bumbac scrie că soția lui, Vasilica, este casier la un magazin din Brașov, unde în anul trecut a câștigat din venituri salariale suma de 24.000 de lei (în medie, 2.000 de lei pe lună).

Mama jandarmeriței prinse cu droguri a lucrat, până în urmă cu câțiva ani, la Primăria Craiova, în cadrul Direcției pentru Impozite și Taxe. Alături de alți colegi și de șefa direcției, în 2011, femeia a fost pusă sub acuzare de procurori, fiind învinuită că ar fi băgat mâna în banii contribuabili și că ar fi anulat mai multe amenzi, fără documente justificative.

Mai mulți angajați ai Direcției pentru Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, printre care și mama jandarmeriţei, au fost plasați în arest preventiv, în acest dosar.

Femeia ar fi comis 71 de infracțiuni, în 5 ani


În 2015, întreg lotul de funcționari a fost trimis în judecată. Mama jandarmeriței a fost acuzată de fraudă informatică (71 de acte materiale) și fals intelectual.

Potrivit procurorilor, faptele s-ar fi produs în perioada 2007 – 2011, atunci când femeia ”a operat în evidența fiscală informatizată un număr de 71 de amenzi fără documente justificative, respectiv a emis o chitanță cu nr… pentru suma încasată de 2.302 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru, pe care a anulat-o, editând în aceeași zi o chitanță pentru suma de 230 de lei”, arată procurorii. Aceștia mai notează că ”fapta a fost comisă în scopul de a obține beneficii materiale pentru sine și pentru altul, producând un prejudiciu în sarcina părții civile”.

Inculpata avea un mod de operare care era folosit de aproape toți angajații direcției. Astfel, în unele cazuri, plata amenzilor erau trecute în evidența fiscală informatizată ca fiind plătite ”la reducere”, în termen de 48 de ore, la diferite instituții financiare din țară, date care nu corespundeau cu realitatea. În unele cazuri, funcționara îi ”exonera” de plata amenzii pe contribuabili prin sentințe civile care pur și simplu nu existau.

Mama jandarmeriței s-a angajat la un birou de acte auto


Mama jandarmeriței nu și-a recunoscut faptele, iar judecătorii au reținut în dreptul acesteia că ”a avut o atitudine nesinceră”. Mai mult, magistrații au avut în vedere că ”faptele reținute în sarcina inculpatei prezintă un grad de pericol social ridicat, prin modul de săvârșire, aducând atingere relațiilor sociale care protejează relațiile patrimoniale de a căror bună desfășurare depinde utilizarea corectă a sistemelor informatice”, arată judecătorii în motivare.

Pe de altă parte, instanța a reținut că, pe plan personal ”inculpata este o persoană bine integrată în familie și societate”, dar că aceasta nu a făcut eforturi pentru recuperarea măcar a unei părți a prejudiciului și că, prin atitudinea ei, a încercat să îngreuneze desfășurarea procesului.

Totuși, magistrații au luat în calcul și faptul că funcționara avea 45 de ani, studii superioare și că avea un loc de muncă stabil. Mai precis, după ce a fost nevoită să plece de la primăria Craiova, ea s-a angajat la un birou de întocmit acte auto. De asemenea, femeia nu era cunoscută cu antecedente penale.

Inițial, judecătorii n-au mai vrut s-o lase să lucreze la stat


În 2019, Judecătoria Craiova a condamnat-o pe mama jandarmeriței prinse cu droguri la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată atât pentru fraudă informatică în formă continuată (71 de acte materiale), cât și pentru fals intelectual. Ca pedeapsă accesorie, femeii i s-a interzis să mai ocupe o funcție publică de natura celeia care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Doamna Bumbac a contestat decizia, iar în 2020, Curtea de Apel Craiova a hotărât încetarea procesului penal pentru infracțiunea de fals intelectual, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție, dar a lăsat-o cu pedeapsa de 3 ani de închisoare suspendare și un termen de încercare de cinci ani pentru fraudă informatică.

Judecătorii au mai suspendat și executarea pedepsei accesorii privind neocuparea unei poziții de funcționar public și a constatat, de asemenea, că femeia pusese la dispoziția instanței suma necesară acoperirii prejudiciului.

Femeia, reangajată la primărie, în timpul mandatului Liei Olguța Vasilescu
Drept urmare, în 2021, mama jandarmeriței apărea în registrele Primăriei Craiova, ca inspector principal la Direcția Impozite și Taxe, deși instituția fusese parte civilă în procesul împotriva ei. De altfel, ea a continuat să lucreze la primărie, în perioada 2012 – 2014, perioadă în care instituția a fost condusă de Lia Olguța Vasilescu, și a revenit în funcție după ce procesul s-a încheiat iar PSD-ista și-a încheiat mandatul de deputat și a revenit la Craiova.

Andreea Cătălina Bumbac, femeia-jandarm prinsă cu droguri asupra ei, a solicitat concediu de odihnă și și-a șters conturile de socializare. Potrivit unor surse din anchetă, în cele cinci plicuri care au fost găsite asupra ei, se afla cocaină.

Nu este exclus ca cei care au pus la cale acțiunea să fi fost chiar colegii fetei, care o suspectau de mai multă vreme că este consumatoare de substanțe interzise. Șefii jandarmeriei au anunțat că vor demara o anchetă internă.