Apa potabilă, un lux pentru localitățile din Botoșani. Dorinel Cosma (AUR) îi interpelează pe miniștrii Agriculturii și Proiectelor Europene cu privire la problemele legate de infrastructura de alimentare cu apă
Apa potabilă este un lux pentru localitățile din Botoșani – 33 de comune nu au încă rețea de apă potabilă, la 34 de ani de la înlocuirea comunismului cu democrația. Printre acestea se numără cătunul Balta Arsă (comuna Corni), comuna Frumușica și Blândești. Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, a expus aceste probleme și deficiențele infrastructurii de alimentare cu apă și i-a interpelat pe miniștrii Florin-Ionuț Barbu (MADR) și Adrian Câciu (MIPE) referitor la soluționarea acestor.
În cătunul Balta Arsă trăiesc 300 de persoane, care deși au acces la tehnologie (televizor, telefon mobil, internet), nu au încă rețea de apă curentă. În comuna Frumușica, rețeaua de apă e doar de decor. Oamenii sunt nevoiți să consume apă din diverse puțuri, care, potrivit DSP, cu nitriți, bacterii sau enterococi. La Blândești, oamenii se spală cum trebuie doar când plouă sau zăpadă topită iarna.
Dincolo de aceste aspecte, infrastructura de alimentare cu apă are deficiențe grave. Master Planul Județului Botoșani pentru faza a 2-a (2014 – 2020) a Fondurilor de Coeziune conturează un tablou al acestora. Astfel:
- „Pentru sistemul de alimentare din Siret s-au consemnat pierderi extrem de mari în rețea, ceea ce solicită foarte mult stațiile de tratare a apei potabile de la Bucecea și Cătămărăști.
- Cea mai semnificativă deficiență a sistemului Ștefănești este pierderea extrem de mare de apă în rețea, solicitând puternic stația de tratare. Stația de tratare nu este capabilă să îndeplinească standardele necesare pentru tratarea apei potabile și nu are suficientă capacitate pentru satisfacerea cererii viitoare.
- În ce privește sistemul Darabani, rețeaua de alimentare are un grad mai redus de scurgeri, în comparație cu alte sisteme din județ, dar pierderile rămân mari, de circa 33,4%. Stația de tratare este într-o avansată stare de degradare și procesul tehnologic nu este corespunzător pentru calitatea apei brute care se cere potabilizată.
- Cea mai semnificativă deficiență a sistemului Săveni este volumul extrem de mare al pierderilor în rețea, ceea ce solicită stația de tratare a apei. Stația de tratare nu este capabilă să îndeplinească standardele necesare pentru tratarea apei potabile și nu are suficientă capacitate pentru satisfacerea cererii viitoare.
- Tronsonul de aducțiune supraterană de la Leorda, care se află pe o porțiune de teren instabilă, trebuie sa fie de urgență înlocuit, pentru că reprezintă un risc important de întrerupere a serviciile de furnizare a apei către orașul Botoșani și către un mare număr de locuitori din zona de sud-vest a județului”, precizează senatorul în interpelare.
Având în vedere situația expusă, senatorul AUR Dorinel Cosma solicită miniștrilor Florin-Ionuț Barbu (MADR) și Adrian Câciu (MIPE) să transmită:
- Ce măsuri aveți în derulare pentru a evita ca satele țării să fie pustiite din cauza lipsei de apă?
- Cine se face vinovat de implementarea deficitară, dezastruoasă a proiectelor de aducțiune de apă în zonele rurale?
- Ce sancțiuni s-au aplicat sau ce măsuri s-au luat în localitățile cu sisteme de aducțiune de apă recepționate și nefuncționale?
- De ce nu se implementează un proiect mai vechi, cel al magistralei de aducțiune a apei din râul Prut, proiect care ar rezolva această problemă majoră a județului Botoșani?
Constatările sunt extrase din