Contre în Parlament între dezvoltatorii imobiliari și Nicușor Dan: „Nu trebuie să stăm cu capul în jos, de parcă am fi ciuma societății” contra „Nu sunteți victime”
Membrii Comisiei de Administrație au decis, marți, ca toate amendamentele care permiteau construcții pe spațiile verzi să nu se regăsească în noul Cod al Urbanismului. Multe amendamente au fost catalogate de primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, ca fiind toxice și în favoarea dezvoltatorilor imobiliari.
Un nou Cod al Urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor trebuie adoptat până la sfârșitul anului pentru a respecta jalonul asumat de România în PNRR. Ținta face parte din cererea de plată numărul patru pentru Comisia Europeană, iar un vot final asupra legii este așteptat, potrivit mai multor surse parlamentare, luna viitoare. Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern și a fost cerută procedura de urgență în Parlament. Inițiativa a fost adoptată de Senat în iunie 2023, iar raportul final ar fi trebuit să fie dat în Camera Deputaților pe 27 iunie. Termenul va fi depășit cu peste cinci luni, susțin surse parlamentare pentru Libertatea.
Deputații din Comisia de Administrație au anunțat, marți, că s-a ajuns la un acord între toate partidele ca amendamentele legate de spațiile verzi, care ar fi permis construcții în aceste zone, să nu fie introduse în noul Cod al Urbanismului. La dezbaterea organizată în Camera Deputaților de Comisia de Administrație au participat primarul Capitalei, Nicușor Dan, primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, reprezentanții structurilor asociative ale primarilor, reprezentanții investitorilor din domeniul imobiliar, dar și mai multe ONG-uri. Primarul sectorului 2: Nu lăsați dezvoltatorii imobiliari să fure cu legea în mână!
Alin Apostol, deputat USR, a atras atenția că există 25 de amendamente dorite de PSD și PNL care depășesc mai multe „linii roșii și portocalii” privind construcțiile în zonele verzi. „Domnilor deputați, nu lăsați dezvoltatorii imobiliari să fure cu legea în mână! Este o nenorocire la spațiile verzi, se fură cu legea în mână”, a fost poziția primarului sectorului 2, Radu Mihaiu (USR).
Dezbaterea contondentă a avut loc între reprezentanții investitorilor imobiliari și primarul Capitalei, Nicușor Dan. Într-o intervenție amânată până spre finalul dezbaterii generale, primarul a susținut că, începând cu anul 2008, rata de nelegalitate a autorizațiilor de construcție emise în București este de 50%. Informația a fost prezentată de primarul Capitalei, în luna iunie, și într-un interviu pentru Libertatea. „50% e rata de succes împotriva autorizațiilor de construire”, a adăugat Nicușor Dan la dezbaterea din Parlament. Nicușor Dan: Investitorii imobiliari nu sunt victime! El le-a transmis investitorilor imobiliari că „nu sunt victime” și că încearcă să forțeze anumite construcții. „Știm din 2021 că PUZ-urile de sector (n.r. – planul urbanistic zonal) sunt nelegale și în baza acestor PUZ-uri s-au emis autorizări de construcții de 2 – 3 miliarde de euro. Prefectul nu a pus o presiune ca tipul acesta de ilegalitate să nu se perpetueze”, a fost poziția primarului Capitalei.
Nicușor Dan a spus că Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul Capitalei nu și-au făcut treaba. Dorința acestuia este ca Poliția Locală să aibă dreptul să oprească construcțiile ilegale și să nu fie așteptat Parchetul.
Deputații au căutat definiția cuvântului „șmen” Primarul Sectorului 2 a susținut ca PUZ-urile nu trebuie aprobate de sectoare, ci la nivelul Capitalei.
Dezvoltatorii imobiliari: Vrem predictibilitate, pierdem bani „Investitorii își doresc claritate legislativă și predictibilitate. Investitorii sunt ținta oprobriului public. Nu contestăm că există oi negre, dar trebuie să pornim de la principiul bunei credințe”, a afirmat Cătălin Târziu, de la Asociația Investitorilor Imobiliari.
El a spus că firmele private încep un proiect pe baza unui document administrativ elaborat de o primărie, după care se trezesc cu șantierul suspendat. „Se pierd finanțări, se pierd investiții”, a completat Târziu. Avocatul Adrian Ioniță a vorbit în numele BREC, asociația principalilor dezvoltatori imobiliari. Ioniță este director de litigii în cadrul grupului One United Properties, companie al cărei proiect imobiliar din curtea sediului central al PNL a fost suspendat după ce a fost contestat în instanță.
„Nu trebuie blamați dezvoltatorii imobiliari, să stăm aici cu capul în jos, de parcă am fi ciuma societății… Uitați-vă că PIB-ul Bucureștiului a scăzut în ultimii trei ani, în actuala administrație, s-a dus în urmă cu zece ani… Creați un cadru juridic pe care pot să-l respect și să pot să fiu român în țara mea, să dezvolt în țara mea”, a spus Ioniță la dezbaterea din Parlament. El a intervenit și după discursul lui Nicușor Dan și a acuzat USR că a atacat în instanță PUZ-urile din mai multe sectoare, declarate ulterior ilegale.
„Primarul general pleacă de la premisa că tot ce s-a întâmplat înaintea domniei sale e nelegal. De ce ar fi trebuit oamenii să știe că PUZ-urile de sector nu erau legale? Nu sunt acte cu caracter administrativ cum ne-a spus Înalta Curte?”, a afirmat Adrian Ioniță. După intervenția lui Ioniță, Ionuț Moșteanu a explicat de ce USR a atacat PUZ-urile de sector. „Bucureștiul e făcut praf, un haos urbanistic perpetuat de 30 de ani. Colegii noștri, Radu Mihaiu, Nicușor Dan, vor să schimbe niște lucruri pentru a avea un oraș mai frumos”, a fost reacția deputatului USR. Nicușor Dan a declarat la finalul dezbaterii că unii dezvoltatori imobiliari l-au dat în judecată și i-au cerut despăgubiri de 10 milioane de lei sau 15 milioane de lei.
„Suntem într-un punct de cotitură pe urbanism și cred că o să fim foarte predictibili, iar lumea se va ordona”, a conchis Nicușor Dan, primarul Capitalei. Comisia de Administrație nu a luat în discuție amendamentele depuse la Codul Urbanismului în ședința de marți, iar discuția a fost doar una generală.