Presa ungară: România a depășit Ungaria în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor

În timp ce economia ungară se apropie de media UE în privinţa dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune, scrie publicația ungară de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador.

La jumătate de an de la publicarea datelor preliminare, Eurostat a confirmat prin cele mai recente date publicate că PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6 la sută faţă de media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7 la sută. Cu alte cuvinte, a devenit oficial că România a devansat Ungaria în cazul celui mai cunoscut indicator de dezvoltare.

Deşi în ultimii nouă ani Ungaria a ajuns în mod constant la media de dezvoltare a UE (+8,5 puncte procentuale din 2013), economia românească a arătat o rată de convergență mult mai rapidă: În 2013, era încă la 54,6 la sută, pentru ca până în 2022, conform datelor revizuite, să se apropie de 77 la sută, respectiv a realizat o îmbunătățire de 22,1 puncte procentuale, ceea ce este de 2,5 ori rata ungară.

În 2022, recuperarea României a fost și mai dinamică față de 2021: economia României a recuperat un dezavantaj de 2,9 puncte procentuale, în timp ce economia ungară a avut o recuperare de 1,8 puncte procentuale față de media UE.

Portalul amintit evidenţiază faptul că din 2013, adică în 10 ani, economia ungară a reușit să realizeze a 11-a cea mai rapidă convergență faţă de media UE, însă înaintea ei există doar economii concurente regionale, adică în timp ce economia ungară se apropie de media UE din punct de vedere al dezvoltării, performanța sa relativă se deteriorează în comparație cu cea a țărilor din regiune.

Cehia, Slovacia și Slovenia sunt cele trei țări din regiune în care, din 2013, s-a atins un grad mai mic de convergență decât în cazul Ungariei. Drept urmare, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare), Ungaria este acum înaintea a doar cinci țări: Letonia, Croația, Slovacia, Grecia și Bulgaria. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)