Ilie Coleșa (AUR): Crearea unui lanț scurt de aprovizionare de la țăran la consumator trebuie să devină o prioritate
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat, marți, 10 octombrie, o dezbatere cu tema „România, țară a agriculturii”, pentru a marca Ziua națională a produselor agroalimentare românești. În cadrul evenimentului au fost abordate problematici și oportunități din domeniul agricol al țării.
Deputatul AUR Ilie Coleșa a reiterat faptul că renașterea satului românesc este un deziderat inclus în Programul de guvernare AUR. De asemenea, se are în vedere crearea unui lanț de aprovizionare scurt de la țăran la consumator, cu păstrarea specificului național țărănesc, element ce poate aduce plus valoare.
„Pe lângă refacerea industriei de mașini agricole, de semințe, de material săditor etc., trebuie să protejăm proprietatea țărănească mică și medie. Trebuie să avem politici coerente care să balanseze această agricultură mare cu mica proprietate. Sunt exemple pozitive în foarte multe țări occidentale, inclusiv Franța. Trebuie să avem niște direcții care să ducă la o procesare cât mai mare la producător, la țăran – un lanț foarte scurt de la țăran la consumator, adică țăranul să vândă produse prelucrate. Și trebuie să păstrăm și să recuperăm identitatea națională țărănească, care poate fi, până la urmă, un element de marketing, cum este, de exemplu, punctul gastronomic local care există doar la sate și pe care ar trebui să îl extindem și la orașe”, a afirmat deputatul.
Ilie Coleșa a precizat că activitatea agricolă trebuie protejată de ideologia neomarxistă care învinuiește omul și implicit activitățile agricole/industriale că ar contribui decisiv la încălzirea gloabă. Acesta a afirmat că există probleme reale, spre exemplu, pierderea de humus sau pericolul ca zona Bărăganului să devină aridă, însă acestea nu au legătură cu emisiile de carbon. „Încălzirea este reală, fiind un proces, un proces natural, ciclic, asupra căruia omul nu are control”, a subliniat parlamentarul.
În încheiere, deputatul a reiterat faptul că statul român trebuie să sprijine agricultura românească și să aloce fonduri pentru rezolvarea unor problemele reale, nu cum se întâmplă în prezent, când se irosesc fonduri în vederea implementării unor măsuri inutile de reducerea a emisiilor de carbon la sate. Ilie Coleșa a precizat că există o inițiativă legislativă, prin care statul român se împrumută la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare cu 90 de milioane de euro pentru „întărirea capacității instituționale de reglementare, monitorizare și control a așa-zisei poluări care are loc la sate datorită activității agricole”.
Toate aceste politice se traduc în interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești, în interzicerea transhumanței și multe altele. Noi trebuie să clarificăm lucrurile, să vedem care este interesul satului românesc, al țăranului, și care sunt politicile bazate strict pe ideologie”, a mai spus deputatul.