FOTO Droguri vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri. Peste 120 de percheziții în București și în 23 de județe

Peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau canabis sau HHC, noul „canabis legal”, au fost produse și comercializate în rândul copiilor și tinerilor de către o grupare din Iași, cu ramificații în toată țara. Membrii grupării ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) care conțineau substanțe cu efecte psihoactive. HHC este primul canabinoid semisintetic raportat în UE, iar Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Dependențe atrăgea atenția asupra efectelor acestuia, însă în România nu este interzis.

Conform Poliției Române, marți, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Iași, fac 121 de percheziții în București și în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita și Vaslui, într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, conform Hotnews.ro.

Astfel, începând cu sfârșitul anului 2022, mai multe persoane ar fi fost angajate sau ar fi controlat două firme din județul Iași care ar fi constituit un grup infracţional organizat care se ocupa cu importul, exportul, producerea, fabricarea şi cu alte operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, în cursul investigațiilor, substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC, conform Poliției Române.

În perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării ar fi produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi conținut substanțe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viața persoanelor care le consumă.

Investigațiile au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv, spun polițiștii și procurorii DIICOT.

O parte dintre aceste produse au în componenţă un produs chimic derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive.

Conform anchetatorilor, dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC ar fi comercializate preponderent pe piaţa online (site-uri de specialitate şi site-uri cunoscute care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa legii privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, susține IGPR.

În urma investigațiilor, au fost identificate 28 de firme care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deși ar fi cunoscut efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le-ar fi comercializat fără nicio restricție, inclusiv minorilor.

În urma perchezițiilor, 42 de persoane urmează să fie duse la audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași.

Ce este HHC
Sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC pot fi ingerate, fumate sau inhalate, fiind tot mai multe astfel de produse pe piață care se vând la liber.

HHC este primul canabinoid semisintetic raportat în UE, iar Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Dependențe atrăgea atenția asupra efectelor acestuia, însă în România nu este interzis.

HHC a apărut la sfârșitul anului 2021 în Statele Unite și apoi a devenit popular în Europa în 2022, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), citat de Euronews.

Centrul European de Monitorizare pentru Droguri și Dependențe (EMCDDA) își centrează raportul din luna aprilie a acestui an pe substanța denumită hexahidrocannabinol (HHC), o moleculă semisintetică. Sintetizat din canabidiol (CBD) extras din plante de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), este primul canabinoid semisintetic (SSC) raportat în UE.

Deși a fost descris pentru prima dată în literatura științifică în 1940, HHC a fost identificat prima dată în Europa în mai 2022. A fost monitorizat drept nouă substanță psihoactivă (NPS) de către Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE din octombrie 2022. HHC nu se regăsește nici în convențiile internaționale antidrog.

În prezent, se cunosc relativ puține lucruri despre efectele și riscurile utilizării HHC, spunea EMCDDA, arătând că scopul raportului din aprilie este de a crește gradul de conștientizare, în condițiile în care piața evoluează rapid pentru HHC și SSC-uri aferente și de a oferi o primă imagine de ansamblu cu autoritate a ceea ce este cunoscut până acum.

Până în 31 martie 2023, 20 de state membre ale UE raportaseră că au identificat pe piață produse care conțin HHC, substanță care nu este reglementată în majoritatea țărilor europene.

De când HHC a fost detectat pentru prima dată în Europa, alte două canabinoide semisintetice , HHC acetat (HHC-O) și hexahidrocannabiphorol (HHC-P), au fost de asemenea identificate pe piața europeană, ceea ce poate semnala prima nouă schimbare majoră pe piață pentru înlocuitori „legali” ai canabisului, de când produsele de tip Spice au apărut în Europa cu peste 15 ani în urmă, conform EMCDDA.

Potrivit mai multor studii citate de centrul european, HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis.

HHC este vândut la liber ca înlocuitor al produselor de canabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri, iar în reclame se fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.

Din octombrie 2022, EMCDDA a primit notificări cu privire la aproximativ 50 de capturi de produse care conțin HHC, în special în Italia, Polonia și Germania.