Găinile și ouăle din Ucraina pun sub presiune prețurile europene
În urmă cu un an, Europa a ridicat taxele vamale și cotele de import timp de douăsprezece luni pentru carnea de pasăre provenită din Ucraina. Dar măsura comercială a fost prelungită recent cu încă un an, spre marea disperare a crescătorilor francezi, care denunță o concurență inechitabilă, notează rfi.fr.
În primele 24 de săptămâni ale anului 2023, importurile europene de păsări din Ucraina au crescut cu 108%, ceea ce înseamnă între 15 și 20 000 de tone de carne de pasăre ucraineană în fiecare lună. Federația Europeană a Industriei Avicole a estimat că într-un an procentul va ajunge la 240%, adică 218.000 de tone, față de 90.000 de tone înainte de relaxarea acordului de sprijinire a economiei ucrainene, în iunie 2022.
Puiul franțuzesc în dezavantaj
Aceste cantități afectează industria franceză a cărnii de pui, deoarece puiul franțuzesc a fost dintotdeauna mai puțin competitiv decât alte produse europene, fiind, prin urmare, de două ori mai vulnerabil. Fileurile de pui ucrainene sunt de două-trei ori mai ieftine decât fileurile franceze de calitate standard și de cel puțin patru ori mai ieftine decât cele cu etichetă roșie, o etichetă specific franceză.
„Aceste importuri exercită o presiune reală asupra prețurilor și încurajează clienții să nu cumpere produsele locale”, explică Yann Nedelec, directorul Asociației Crescătorilor de Păsări din Franța.
În ultimele luni, reprezentații industriei au avertizat că prelungirea a ceea ce ar fi trebuit să fie o „liberalizare temporară” a pieței reprezintă o linie roșie care nu trebuie depășită. Cu atât mai mult cu cât de această prelungire beneficiază unul și același grup avicol industrial, gigantul MHP, „cu sediul în Cipru”, precizează ANVOL în ultimul său comunicat de presă.
Clauza de salvgardare
Prin urmare, ANVOL cere ca importurile din Ucraina să fie din nou limitate, „pentru a pune capăt” concurenței inechitabile care sufocă sectorul. Concret, acest lucru înseamnă activarea clauzei de salvgardare din acord. Un sector care trebuie deja să facă față unui nou acord încheiat la sfârșitul anului trecut între UE și Chile, prin care UE va importa 18 000 de tone suplimentare de carne de pui. Toate acestea în contextul în care în prezent se negociază un alt acord de liber schimb cu țările sud-americane din Mercosur.
Dacă acest acord se va semna, pe piața din Europa, deja „inundată” de carne de pasăre importată, vor ajunge alte 200.000 de tone de carne de import.
Pe 4 iunie 2022, Europa ridica taxele vamale pentru păsările și ouăle importate din Ucraina. Acest sprijin acordat economiei ucrainene nu a fost bine primit de toată lumea.
Unul din patru fileuri de pui consumate în Europa nu provine din UE, ci din Brazilia, Thailanda sau Ucraina. Ucraina furnizează aproximativ 15% din carnea de pasăre consumată în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Ucraina, al doilea cel mai mare furnizor de ouă al UE
Având în vedere dificultățile logistice impuse de război, era puțin probabil ca puiul ucrainean să inunde magazinele europene în zilele imediat următoare deciziei. Măsura a facilitat însă exportul, stârnind îngrijorarea producătorilor de păsări, deoarece a devenit dificil să concureze cu un producător ucrainean când și producția locală se ieftinise. Aceasta este condusă în principal de un mare grup agro-industrial (MHP) care deține ferme gigantice și controlează întregul lanț, de la producția de cereale până la tranșarea cărnii.
Ridicarea taxelor europene de import se aplică și în cazul ouălor și produselor din ouă, adică ouă lichide sau pulbere, utilizate de restaurante.
Ucraina este al doilea cel mai mare furnizor de ouă al Uniunii Europene, cu 8.000 de tone de ouă în coajă și 7.300 de tone de produse din ouă în 2021.
Comitetului național francez pentru promovarea ouălor (CNPO) se declară îngrijorat, „în principiu”, de modul în care sunt produse ouăle ucrainene. În timp ce ouăle în coajă importate în Europa trebuie să provină de la găini crescute în cuști special amenajate, așa cum prevăd reglementările europene începând cu anul 2012, produsele din ouă nu sunt supuse acelorași restricții. Prin urmare, acestea pot proveni de la găini crescute în baterii, ceea ce se traduce printr-o reducere a costurilor și o competiție crescută.