Profesorii au primit jumătate din cât s-au înțeles cu Ciucă
Greva profesorilor care a speriat toată România, înainte de finalul anului școlar, a fost și pentru majorarea salariilor personalului nedidactic.
Luna aceasta s-a constatat că au fost aplicate doar unele măsuri de creșteri salariale pentru muncitorii din unitățile de învățământ, respectiv suma de 400 de lei acordată tuturor, în mod egal, indiferent de vechime sau de munca prestată. Doar Parlamentul mai poate adăuga ceva la salarii, după vacanța de vară, dacă va modifica Ordonanța dată „pe genunchi” de Guvernul Ciucă, înainte de finalul anului școlar, pentru încetarea grevei generale.
Muncitorii angajați în școli și grădinițe așteptau să primească mai mulți bani la salariu, de luna aceasta. Haosul creat la finalul anului școlar, când greva generală amenința blocarea examenelor și chiar repetarea anului, a făcut ca negocierile dintre sindicate și Guvern să fie înțelese diferit de fiecare în parte. Acum, angajații din învățământ au văzut primele rezultate și au constatat că sumele primite în plus la salariu nu sunt atât de mari cum se așteptau.
Mai puțin de jumătate din cât așteptau
Cea mai mică sumă au primit-o angajații care se ocupă de mentenanță, curățenie și pază: o sumă fixă, de numai 400 de lei. Această majorare a fost prevăzută în OUG nr. 58 din 12 iunie 2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile.
Sindicatele arată că personalul nedidactic din școli și grădinițe ar fi trebuit să primească și o majorare de 9%, conform Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, astfel încât să ajungă la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Dar acest lucru nu s-a întâmplat, deși negocierile cu Guvernul s-au făcut astfel încât și cei angajați ca personal nedidactic să atingă venitul salarial maxim prevăzut în Legea nr. 153. De neaplicarea majorării cu 9% a veniturilor salariale sunt acum afectați circa 55.000 de angajați din grădinițe și din școli.
Și directorii se plâng de inechități
Nemulțumirile personalului nedidactic sunt legate și de valoarea acestei majorări unice, sub forma unei prime, pe care speră să o modifice Parlamentul, în toamnă, pentru a li se acorda ceva în plus.
Nu doar muncitorii sunt nemulțumiți de aplicarea noilor prevederi, ci și directorii unităților de învățământ. Aceștia au primit tot o sumă fixă, de 1.800 de lei, tot fără a se ține cont de vechime și de activitatea prestată, în timp ce profesorii cu vechime de peste 10 ani au primit 1.600 de lei. Și directorii așteaptă o modificare a Ordonanței, pe care să o facă Parlamentul, cu aplicabilitate în acest an, până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, începând de anul viitor, spunând că suma primită nu poate fi aproape aceeași cu a profesorilor care nu au și activitate de management.
O sumă fixă a fost acordată și personalului auxiliar din învățământ. Contabilii, secretarele, laboranții, personalul IT etc. au primit 1.300 de lei la salariu.
Sindicatele nu vor reîncepe protestele, ci așteaptă lămuriri din partea Guvernului, iar din septembrie se vor lupta să modifice ordonanțele în Parlament, pentru a obține măcar o sumă suplimentară, pe lângă cele deja acordate, inclusiv pentru personalul nedidactic. Aceste sume ar fi doar pentru ultimele patru luni ale aceatui an. Legea salarizării va fi cea care va stabili noile grile se salariare, aplicabile de anul viitor.