Ursula Von der Leyen cere măsuri rapide pentru a aduce R. Moldova și Ucraina în UE
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este imperativ ca Uniunea Europeană să abordeze cât mai curând posibil subiectul extinderii sale, pentru a include țări precum Ucraina și R. Moldova, pentru a garanta ca acestea să nu se afle sub influența Rusiei sau a Chinei, transmite AP.
Von der Leyen a cerut țărilor membre să ia măsuri pentru a include Ucraina și R. Moldova în componența Uniunii Europene luni, 3 iulie, la Madrid, la ceremonia oficială de preluare a Președinției rotative a Consiliului UE de către Spania.
Vorbind la Madrid, într-o conferință de presă alături de premierul spaniol Pedro Sanchez, von der Leyen a declarat că este imposibil de imaginat Uniunea Europeană fără Ucraina, fără R. Moldova și fără Balcanii de Vest, subliniind că aceste „părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei”.
Șefa Comisiei Europene a spus că problema extinderii uniunii trebuie abordată „cât mai curând posibil, deoarece ne va lua timp să ajungem la o concluzie”. Ea a mai menționat că este clară „direcția de mers”, iar acum uniunea trebuie să înceapă să se gândească la felul în care se va asigura că „Europa este întreagă, că acele țări fac parte din UE”.
Von der Leyen și Sanchez au discutat și despre sprijinul continuu pentru Ucraina, afectată de războiul pe care Rusia l-a pornit împotriva sa.
Președinția spaniolă a început pe 1 iulie și va dura până la sfârșitul acestui an, perioadă în care vor fi prezentate rezultatele de îndeplinire a condițiilor de pre-aderare la UE a Ucrainei și R. Moldova. În decembrie, se va ține și un summit european la care se va decide dacă țările membre acceptă să deschidă negocierile de aderare pentru cele două aspirante din Europa de Est.
Președinția Consiliului UE este asigurată prin rotație, din șase în șase luni, de fiecare stat membru al UE. În cursul acestei perioade de șase luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului. Spania deține Președinția UE pentru a cincea oară și printre prioritățile sale de acum sunt reindustrializarea, tranziția verde și justiția socială.
În prima zi a Președinției țării sale la Consiliul UE, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a mers într-o vizită fulger la Kiev, unde s-a arătat hotărât să mențină ajutorul UE pentru țara aflată în război. Sanchez i-a spus liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, că aspirația Ucrainei de a adera la UE va fi una dintre prioritățile Președinției spaniole a UE.
Ucraina a depus cerere de aderare la UE în martie 2022, la câteva zile după ce Rusia i-a invadat teritoriul. Cereri similare au făcut apoi și R. Moldova și Georgia.
În iunie 2022, R. Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderare și o serie de condiționalități pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea deschide negocierile de aderare. Atât Kievul, cât și Chișinăul speră ca acest lucru să se întâmple la sfârșitul anului 2023.