Sebastian Suciu (AUR) adresează întrebări ministerelor Economiei, Mediului și Sănătății privind efectele exploziei barajului de pe Nipru asupra litoralului românesc
Specialiștii avertizează că, în jurul datei de 20 iunie, efectele exploziei barajului de pe Nipru (Ucraina) vor putea fi observate pe litoralul românesc, fapt ce va afecta considerabil calitatea apei. „Vor veni de toate pe mare, din cauza acestui accident. Pe lângă viruși, vor veni cadavre de animale, substanțe chimice, toxice unele, fertilizanți”, subliniază aceștia.
De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra prezenței bacteriei care provoacă holera în zonele afectate de distrugerea barajului. Potrivit informațiilor apărute în presă, președintele Asociației Eco Dobrogea, Adrian Bâlbă, a afirmat că „această bacterie trăiește și în ape salmastre, asta înseamnă că ar putea supraviețui și în zonele mai puțin sărate din NV Mării Negre, chiar și la noi”. Vestea îi neliniștește pe români, care se văd nevoiți să renunțe să-și petreacă vacanțe le litoralul românesc.
În acest context, deputatul AUR Sebastian Suciu a solicitat ministerelor Economiei, Mediului și Sănătății să transmită ce măsuri vor întreprinde în vederea protejării populației. Prin intermediul întrebării parlamentare, Sebastian Suciu a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:
- Dacă ați fost înștiințat, oficial, cu privire la situația descrisă mai sus din zona Mării Negre aferente litoralului românesc, iar dacă da, care au fost instituțiile care v-au remis informarea?
- Dacă ați întreprins măsuri coordonate, împreună cu alte ministere de resort cu responsabilități în domeniu, de exemplu ministerul sănătății, ministerul mediului, sau alte autorități, și dacă da, care sunt aceste măsuri pentru protejarea populației în eventualitatea producerii unei situații similare cu cea descrisă de către domnul Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa din Constanța, având în vedere și faptul că ne aflăm în plin sezon estival?
- Dacă a fost informată populația din zona litoralului românesc cu privire la posibila situație cu care ar urma să se confrunte peste puțin timp când ar urma să ajungă viitura din Ucraina.
Amintim că barajul hidroelectric Kahovka, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, a fost distrus pe 6 iunie. Barajul distrus a inundat sute de kilometri pătraţi în aval, ceea ce a determinat evacuarea a mii de locuitori şi a provocat temeri cu privire la un dezastru atât umanitar, cât şi ecologic.