Pericol pe litoralul din România și Bulgaria, din cauza distrugerii barajului Nova Kahovka
Prognozele specialiştilor arată că vacanţele pe litoralul din România şi Bulgaria ar putea deveni periculoase din cauza poluării Mării Negre în urma distrugerii barajului de la Nova Kahavka și a inundațiilor care au urmat.
În zilele următoare, fluxul de apă dulce poluat care a intrat în Marea Neagră din cauza exploziei hidrocentralei de la Nova Kahovka ar putea ajunge pe țărmurile României și Bulgariei. Viktor Komorin, directorul Centrului Național Ucrainean pentru Ecologie Marină, a declarat miercuri în cadrul unui briefing că apa dulce contaminată a ajuns pe țărmurile Odesei mai repede decât se aștepta.
Apele poluate vor atinge ţărmul românesc într-o zi sau două
„Noi trebuie să ne unim la nivel internațional,cu experți internaționali, pentru că într-o zi sau două aceste ape poluate pot ajunge la vecinii noștri – România și Bulgaria”, a spus omul de știință. El explică că din cauza curenților, a condițiilor meteo (vânt, etc.), apa dulce a fost adusă în mare foarte repede. Potrivit imaginilor din satelit, ieri pâraiele poluate erau deja în apropierea satului Zatoka, regiunea Odesa. „Adică se răspândește mai spre sud din ce în ce mai repede”, a precizat Komorin.
Substanţe nocive descoperite în Marea Neagră
Savantul a mai comunicat că specialiștii centrului pe care îl conduce au prelevat și probe de apă de mare, care au evidențiat un exces semnificativ de compuși organoclorați, metale grele și altele. În același timp, conform imaginilor din satelit, cea mai mare poluare se observă mai departe de coastă.
Komorin a mai spus că acum se discută măsuri prioritare, în special evaluarea stării mediului marin. Deja pe baza datelor obținute, este necesar să se elaboreze măsuri specifice pentru eliminarea gunoiului și a poluării, în primul rând de pe litoral.
În ceea ce privește măsurile pe termen mediu necesare pentru conservarea și reînnoirea biodiversității marine şi dezvoltarea lor, este necesară monitorizarea sistematică a apei – cel puțin o dată pe săptămână. Potrivit lui Komorin, acest lucru este imposibil fără a merge pe mare pe o ambarcațiune plutitoare. „Acest lucru este necesar pentru a vedea cum se dezvoltă situația și ce fel de poluanţi curg în Marea Neagră, inclusiv în țările învecinate. Trebuie să facem și un schimb de opinii cu specialiști din țările învecinate cu Marea Neagră„, a declarat expertul.
În noaptea de 6 iunie, a fost aruncat în aer barajul hidrocentralei Nova Kahovka. Ca urmare a exploziei, un teritoriu imens din regiunea Herson a fost inundat, în special terenuri protejate, depozite cu produse chimice, gropi pentru vite, benzinării, cimitire etc, toate fiind spălate de şuvoaie. Toate acestea, împreună cu părți din case și mii de animale și păsări moarte, sunt duse în Marea Neagră.