Pus pe făraș de Iohannis, Ciucă nu mai merge la întâlnirea cu profesorii
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că nu va merge la întâlnirea cu sindicatele din Educaţie din seara aceasta, pentru că nu va termina la timp şedinţa de guvern care a început la ora 15. Nicolae Ciucă a anunțat că va demisiona pe 26 mai, iar președintele Iohannis a cerut respectarea protocolului cu PSD.
În schimb, Ciucă a dispus formarea unei echipe ministeriale din care vor face parte miniştrii Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Fondurilor Europene, iar din partea lui merge secretarul general.
”Sperăm ca în urma întâlnirii, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de guvern.
Decizia vine după ce de dimineaţă Ciucă a declarat că în această după-amiază va exista o nouă întâlnire cu sindicatele din Educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.
Miercuri, la ora 17, guvernanţii sunt invitaţi la sediul FSLI pentru negocieri şi sunt aşteptaţi să vină cu o nouă ofertă faţă de cea de duminică.
„I-am invitat mâine (miercuri – n.red.) la o ședință pe care o avem cu liderii din țară. Poate mâine vin cu o surpriză, dar astăzi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continuă”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI, marţi după-amiază.
Şedinţa de miercuri are loc la ora 17:00 şi sunt invitaţi premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu (viitor premier şi şeful Camerei Deputaţilor), alături de miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor.
”Am avut întâlniri cu conducerea sindicatelor din educaţie, în această după-amiază o să avem o nouă întâlnire şi cred că împreună vom conveni asupra unei soluţii”, a spus şeful Executivului miercuri dimineaţă.
Însă premierul nu are deocamdată o ofertă nouă pentru sindicatele din Educaţie.
El prezentat doar ce s-a făcut deja. ”Anul trecut am alocat 2 miliarde în plus pentru educaţie, anul acesta 6 miliarde, plus modul în care am gestionat şi vom gestiona în continuare procesul de reformă, prin Legile Educaţiei şi banii care vin din PNRR”, a spus Ciucă.
Chiar dacă ”este absolut inacceptabil ca un profesor să îşi înceapă cariera pornind de la un salariu net de 2.500 de lei”, premierul nu a venit cu ceva care să satisfacă imediat doleanţele cadrelor didactice, aşa cum au cerut sindicatele.
El vorbeşte tot despre noua lege a salarizării, care va fi gata abia la toamnă: „Ceea ce i-am rugat pe reprezentanţii sindicatelor a fost ca orice intervenţie a noastră acum va trebui corectată prin legea salarizării, care lege a salarizării ne-am asumat să o devansăm şi la data de 15 iulie, împreună cu Ministerul Muncii, să se intre în dialog cu toate categoriile profesionale, având educaţia şi sănătatea ca prioritate, şi în felul acesta să reuşim, pe baza dialogului cu mediul asociativ, ca până pe data de 1 septembrie să finalizăm legea şi să intrăm cu ea în Parlament”.
Însă sindicaliştii au cerut un act normativ care să aducă majorări salariale imediate în învăţământ înainte de a intra în vigoare noua lege a salarizării.
”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus ieri şi Anton Hadăr, liderul Alma Mater.
Pe de altă parte, soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de Guvern, este considerată inacceptabilă de sindicate, fiind o sumă prea mică. Sindicaliştii au cerut însă un bonus de 4.000 de lei, plătit în două tranşe, sau o majorare salarială de 16% (cât a fost rata inflaţiei în iarnă).