Deutsche Bank va plăti zeci de milioane de dolari pentru a scăpa de procesul intentat de victimele pedofilului Jeffrey Epstein

Deutsche Bank a convenit să plătească 75 de milioane de dolari pentru a clasa pe cale amiabilă o acțiune în instanță intentată de femei care susțin că au fost abuzate de pedofilul Jeffrey Epstein și acuză banca germană că a facilitat traficul de carne vie făcut de acesta, relatează Reuters.

Acordul pune capăt unei acțiuni colective care a fost depusă într-un tribunal federal din Manhattan însă va necesita aprobarea instanței, considerată o formalitate ținând cont că acuzatoarele au ajuns la o înțelegere cu banca.

Deutsche Bank a fost acuzată că a ignorat semnalele vizibile în conturile lui Epstein că acesta desfășura activități ilegale. Fostul finanțist, care în 2008 a pledat vinovat pentru o acuzație de solicitare a unei prostituate și s-a înregistrat ca delincvent sexual pentru a evita închisoarea, a fost apoi pus sub acuzare în zeci de procese după ce amploarea activităților sale de abuz sexual a ieșit la lumină.

El a fost client al Deutsche Bank în perioada 2013-2018, până cu un an înainte să moară în închisoare în timp ce aștepta verdictul într-un proces pentru trafic de persoane. Suicidul său din detenție a declanșat numeroase teorii ale conspirației legate de moartea sa, date fiind legăturile pe care acesta le-a avut cu persoane influente de la Washington și întreaga lume.

Deutsche Bank n-a vrut să comenteze acordul încheiat cu victimele lui Epstein
Purtătorul de cuvânt al Deutsche Bank, Dylan Riddle, a refuzat joi să discute despre acord, dar banca a recunoscut că a comis o eroare în acceptarea lui Epstein ca client.

Riddle a declarat în schimb că Deutsche Bank a investit peste 4 miliarde de euro pentru a-și întări măsurile și procesele de control intern, precum și pentru angajarea mai multor specialiști pentru a combate infracțiunile financiare.

David Boies, unul dintre avocații acuzatoarelor, a declarat într-un comunicat remis presei că abuzurile lui Epstein au necesitat „colaborarea și sprijinul multor persoane și instituții puternice. Apreciem voința Deutsche Bank de a-și asuma responsabilitatea pentru rolul său”.

Procesul era programat să înceapă pe 5 septembrie. The Wall Street Journal a relatat anterior despre încheierea acordului, notând că Deutsche Bank nu a recunoscut nicio vinovăție, citând surse familiare cu situația.

În 2020 autoritatea de reglementare financiară a statului New York a amendat Deutsche Bank cu 150 de milioane de dolari pentru colaborarea sa cu Epstein. De asemenea, în septembrie, Deutsche Bank a acceptat să plătească 26,25 milioane de dolari pentru a soluționa un proces al acționarilor din SUA legat de relațiile sale cu clienți riscanți și ultra-bogați, precum Epstein.

Wall Street, bântuită de legăturile cu Jeffrey Epstein


Nu este clar imediat cum va afecta această înțelegere JPMorgan Chase & Co JPM.N, care se confruntă cu două acțiuni în justiție mai mari intentate de acuzatoarele lui Epstein și de Insulele Virgine Americane, unde finanțatorul avea o casă.

Epstein a fost client al JPMorgan din 1998 până în 2013, documente depuse în instanță dezvăluind numeroase detalii despre modul în care banca a închis ochii asupra activităților sale care ar fi trebuit să declanșeze semnale de alarmă.

Purtătoarea de cuvânt a JPMorgan, Patricia Wexler, a refuzat joi să discute despre aceste acțiuni în justiție însă banca și-a exprimat regretul în legătură cu asocierea sa cu Epstein și a declarat că nu crede că a încălcat vreo lege.

Banca de investiții, unul dintre cei mai mari jucători de pe Wall Street, l-a dat în judecată pe Jes Staley, fostul șef al diviziei sale de private banking, care a avut o relație de prietenie cu Epstein, pentru a-și acoperi pierderile în cele două procese.

Procesele împotriva JPMorgan sunt programate să înceapă pe 23 octombrie, iar printre cei citați se numără Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter.