Asistentul acuzat că a sedat intenționat paciente „nu mai prestează activităţi medicale”. Spitalul Militar Central: „Nu s-a pus pus problema ca sănătatea pacienților să fie în pericol”
Conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” anunţă, vineri, că aistentul medical suspectat că ar fi sedat intenționat cu Diazepam mai multe paciente nu mai prestează activităţi medicale, relatează News.ro.
”Conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, alături de întreg personalul medical şi administrativ, regretă acest incident şi consideră că sesizarea organelor de cercetare penală pentru suspiciuni privind abaterea de la procedurile medicale şi terapeutice standardizate, care ar fi putut pune în pericol sănătatea şi siguranţa pacienţilor noştri, reprezintă un gest firesc şi de normalitate şi sperăm ca acest act de curaj să se multiplice în societatea medicală românească, poate în acest fel lumea medicală nu va mai fi victima unor speculaţii privind etica şi deontologia profesională”, a transmis, vineri, conducerea Spitalului Militar Central.
Unitatea reiterează informaţia transmisă anterior, potrivit căreia, sâmbătă, 6 mai, ca urmare a unei sesizări primite de la echipa de gardă a Secţiei Clinice Medicină internă I privind suspiciunea posibilităţii administrării, fără prescripţie medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente), unor pacienţi internaţi, conducerea SUUMC a sesizat cu maximă urgenţă, conform procedurilor legale, Parchetul Militar.
Spitalul spune că nu s-a pus niciun moment problema ca viața pacienților să fie în pericol și „niciun pacient nu a necesitat transferul”
”Nu s-a pus niciun moment problema ca integritatea corporală, sănătatea şi viaţa pacienţilor să fie în pericol, aceştia fiind, permanent, sub atentă supraveghere medicală la nivelul secţiei în care erau internaţi. Nici de la data evenimentului şi până în prezent, şi nici anterior acestei date, niciun pacient nu a necesitat transferul într-o altă secţie ca urmare a agravării stării de sănătate, toţi urmând protocoalele de investigaţii şi cele terapeutice stabilite de medicii curanţi”, a mai transmis unitatea medicală.
Potrivit comunicatului citat, ”nu s-a înregistrat niciun deces care să aibă ca factor declanşator acest regretabil incident, ba mai mult decât atât, o mare parte dintre pacienţi s-au externat, după parcurgerea întregului protocolul de investigaţii, diagnostic şi tratament”.
”Niciun membru al echipei medicale care şi-a desfăşurat activitatea pe secţie nu a avut probleme de sănătate, derivate din posibila administrare (accidentală sau voită) de substanţe hipnotice”, a mai precizat unitatea medicală.
Conducerea spitalului Militar a demarat propria anchetă internă
”În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă internă privind analiza cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia unui astfel de incident. Imediat ce vom avea nişte decizii ale Comisiei, acestea vor fi prezentate factorilor de conducere ai SUUMC responsabili de managemetul calităţii şi securităţii actului medical. Deasemeni, aşteptăm şi rezultatele cercetărilor efectuate de organele de cercetare penală abilitate şi, dacă va fi cazul, acestea vor fi implementate prin decizii de muncă sau de sancţionare”, a mai precizat spitalul.
Până la finalizarea tuturor acestor cercetări, conducerea unităţii a luat decizia ca asistentul suspectat să nu mai aibă în atribuţii activităţi medicale.
”SUUMC colaborează necondiţionat cu organele de cercetare penală pe care le-a sesizat, instituţia noastră fiind direct interesată de aflarea adevărului. În acest context, îi asigurăm atât pe beneficiarii serviciilor medicale oferite de noi, cât şi pe colaboratori că unitatea noastră continuă să îşi desfăşoare activitatea la parametrii maximi de eficienţă şi siguranţă, fără sincope sau deficienţe”, a mai transmis Spitalul Militar Central.
Spitalul Militar Central a anunţat, miercuri, că a sesizat Parchetul Militar după ce un asistent medical ar fi administrat mai multor paciente un medicament cu efect sedativ, deşi nu exista o prescripţie medicală în acest sens. Una dintre paciente ar fi ajuns la Terapie Intensivă.
Ancheta în acest caz a fost declanșată de către procurorii militari la sesizarea spitalului, pentru infracțiunea de tentativă de omor calificat, dosarul fiind in rem, a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Militar București.
Spitalul Militar din București a reclamat că un asistent al unității medicale ar fi administrat Diazepem „în cantitate” mare în cazul a trei paciente.
Libertatea a scris că incidentul ar fi avut loc vineri noapte, atunci când celor trei paciente le-ar fi fost administrat Diazepam, fără ca acest lucru să fi fost trecut în fișa de observație și nici recomandat de medici. „A fost intenționat, nu o eroare”, susțineau mai multe surse citate de ziar.