Judecătoarea Lia Savonea, despre linșajul mediatic: ‘Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj’
Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, anunță că se va adresa organelor de urmărire penală după devoalarea în presă a unei rețele care avea ca scop intimidarea sa și punerea în scenă a unui adevărat linșaj mediatic. Într-o declarație pentru stiripesurse.ro, judecătoarea recent promovată prin concurs la ÎCCJ amintește că gruparea formată din jurnaliști, magistrații și lideri ai unor ONG-uri au supus-o timp de șase ani unei campanii de denigrare, pe toată durata mandatului său de membru al CSM.
„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost suspusă pe parcursul celor 6 ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Articolele aveau ritmicitate susţinută şi apăreau concomitent/subsecvent unor activităţi din Consiliu”, afirmă judecătoarea, adăugând că „acum avem dovada subteranelor linşajului, a modului coordonat şi profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”.
Cine sunt protagoniştii? „Membrii marcanţi ai societăţii civile care pervertesc rolul şi scopurile nobile pe care le afirmă, în acţiuni de intimidare insidioasă a unui judecator. Vedem cum în numele şi folosindu-se de „libertatea de exprimare şi opinie” aceşti jumalişti concep o operaţiune agresivă de lungă durată şi acţionează premeditat pentru compromiterea credibilităţii mele”, mai precizează Lia Savonea.
Lia Savonea amintește și de fosta ei colegă din CSM, Andrea Chiș, cea despre care șefa Feedom House, Cristina Guseth, afirma că a „agitat-o” pentru a participa la campania de discreditare în presă. Presiunile erau exercitate pentru modificarea unor abordări în cadrul unui proiect european al CSM, coordonat la acea dată tocmai de Andrea Chiș.
„În fine, un judecător membru CSM işi dă mâna cu procurori şi factori exteriori justiţiei într-o uneltire cu valenţe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se intregeşte) al subteranelor linşajului, al punerii în practică a distrugerii credibilităţii cuiva, a unei operaţiuni de şantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media”, a mai declarat Lia Savonea, pentru stiripesurse.ro.
Întrebată dacă i se pare normal ca procurorii să supravegheze jurnaliștii, judecătoarea Lia Savonea a răspuns: „Nu cred că este normal, dar, din câte am observat, jurnaliștii nu erau vizați de mandat.”
Fosta președintă a CSM preciează în final că „dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj”. „Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, mai anunță judecătoarea.