O slugă de la Buzău a șefului PSD, Marcel Ciolacu, pus director la Transelectrica: Nu are nici o treabă cu energia
Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău, cunoscut ca slugă a președintelui PSD Marcel Ciolacu, a fost desemnat director general pentru două luni al companiei strategice Transelectrica, cu capital majoritar de stat. Transelectrica are un rol-cheie în sistemul energetic, gestionând rețeaua electrică de transport. Munteanu este însă un necunoscut în domeniul energiei. El a ocupat poziții în eșalonul trei în companii energetice.
”Nu este cunoscut ca manager de top în domeniu la acest nivel”, au declarat mai multe surse din piața energiei.
Munteanu a fost ales consilier județean pe listele PSD Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD.
El a fost numit director general Transelectrica începând cu 24 aprilie până în 24 iunie, potrivit site-ului oficial. I-a luat locul lui Gabriel Andronache, proaspăt ales vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, este una dintre cele mai mari și mai importante companii din România. Transelectrica a realizat în 2022 un profit de 530 milioane lei, de 1.000 de ori mai mare decât în anul precedent. Tot în 2022, veniturile companiei au fost de 6,3 miliarde lei.
CV-ul lui Ştefăniţă Munteanu arată că acesta nu a ocupat niciodată un post similar într-o companie atât de complexă, iar experiența lui în general în domeniul energetic este limitată.
Buzoian de origine, el are doar o diplomă de licență ca economist la Universitatea Româno-Americană. Până la numirea ca șef al Transelectrica, el a lucrat din 2019 la filiala din Buzău a unei alte firme cu capital de stat, Electrica Furnizare S.A, potrivit declarației de avere și CV-ului oficial.
Anterior, a fost consilierul unui secretar de stat la Ministerul Apelor și Pădurilor (2018 – 2019), consilier la Secretariatul general al guvernului (2017), secretar general adjunct la Ministerul Turismului (2017), inspector asistent la Primăria Racovițeni din Buzău (2012-2016), administrator la propria firmă Uno Art Construct (2006 – 2012).
Firma la care este acționar, Uno Art Construct, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 721.506 lei și o pierdere de 289.000 lei, potrivit portalului specializat Confidas. Firma de construcții a derulat zeci de contracte cu instituții de stat, în majoritate primării de comune.
Context. Transelectrica gestionează proiecte de sute de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei electrice. Doar la finalul anului trecut, Transelectrica a semnat contracte cu finanțare UE din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare în valoare de 424 milioane de euro.
Cele nouă proiecte care au obținut finanțare din Fondul pentru Modernizare sunt:
- Construirea unei noi LEA de 400 kV (dublu circuit) Constanța Nord – Medgidia Sud, echipată cu un singur circuit – cu o valoare de aproximativ 23 de milioane de euro;
- Construirea unei noi LEA în simplu circuit de 400 kV Gădălin – Suceava, inclusiv interconectarea acesteia la sistemul național de transport al energiei electrice – cu o valoarea de peste 101 milioane de euro;
- Linie interioară între Reșița și Timișoara/Săcălaz (PCI 3.22.3.), constând într-o nouă LEA de 400 kV Reșița-Timișoara/Săcălaz și în retehnologizarea la 400 kV a substației Timișoara de 110/2020 kV – cu o valoare de aproximativ 64 de milioane de euro;
- Construirea LEA de 400 kV Timișoara/Săcălaz/Arad – cu o valoare de peste 57 de milioane de euro;
- Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu – cu o valoare de circa 51 de milioane de euro;
- Proiect-pilot – Retehnologizarea stației de 220/110/20 kV Alba Iulia – în concept de stație digitală – cu o valoare de aproximativ 47 de milioane de euro;
- Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în substațiile de 400/220/110/20 kV Sibiu Sud de 400/220/110/20 kV Bradu – cu o valoare de peste 52 de milioane de euro;
- Optimizarea funcționării LEA de 400 kV existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuarea de putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie din surse regenerabile din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare online (tip Smart Grid) – cu o valoare de peste 10 milioane de euro;
- Digitalizarea rețelei de transport al energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice – cu o valoare de peste 18 milioane de euro.