Vasile Bănescu, atac dur la ÎPS Teodosie: „Să evite ipostaza jenantă a antipaticului personaj Gică Contra“

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, lansează un atac dur la adresa arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. Fără să îl numească „pe înalt reprezentantul Bisericii”, Bănescu dă de înțeles despre cine este vorba și îl critică aspru, conform Adevărul.

Într-o postare pagina sa de Facebook, Vasile Bănescu lansează acuzații grave. Din postare se subînțelege că este vorba depsre arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. Sunt de notorietate declarațiile sale legate de posibilitatea mutării datei Paștelui din ultima perioadă, dar și toate opiniile controversate pe care le-a avut de-a lungul timpului.

„Să fie un convingător și (neapărat) inteligibil teolog“


Bănescu spune că „un reprezentant oficial al Bisericii, mai ales un sinodal care se pronunță public, vorbind despre lucruri înalte, sau cel puțin importante, ar trebui să se exprime corect gramatical și coerent lexical; – să fie un convingător și (neapărat) inteligibil teolog, bun cunoscător al doctrinei celorlalte confesiuni creștine și bine familiarizat măcar cu „religiile Cărții”, dacă celelalte i se par cumva irelevante; toate compun istoria spirituală a omenirii; – să fie cultivat în sfera relațiilor inter-bisericești, deci respectuos cu alteritatea confesională; nu compătimitor”.

De asemenea, acesta trebuie„să fie capabil să explice mesajul creștin evanghelic în termenii actuali ai limbajului accesibil ne-teologilor și tinerilor; Biserica e și a lor; să se simtă nestingherit printre intelectualii cu ascuțit spirit critic, înțelegându-le eventualele confuzii, iluzii sau justificate reproșuri”, a scris Bănescu pe pagina sa de socializare.

Patriarhul Daniel e exasperat
Afirmația vine după ce Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat într-o emisiune TV că „toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie. Știm asta de foarte multă vreme. Pur și simplu nu are ce să facă”.

În postarea sa, Bănescu a mai spus că un reprezentant al Bisericii trebuie „să știe să asculte; să știe să admire; să conștientizeze și să trateze cauzele reale ale anticlericalismului augmentat, probabil, chiar de el însuși; să se situeze în mod reflex la antipodul propagandistului religios; să fie conectat la cultura vremii, să cunoască relieful mentalității omului de azi, nu de ieri, nu din «epoca de aur»”.

În plus, trebuie „să descifreze și demonteze ideologiile epocii în care trăiește; să ascundă cât mai puține schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră și caii troieni din discursul public ideologizat; să nu contrazică niciodată realitatea, să nu se certe cu evidența, evitând astfel ipostaza jenantă a antipaticului și recidivistului personaj Gică Contra”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR.

„Catolicii n-au lumina cea adevărată“


Declarațiile controversate ale ÎPS Teodosie au fost făcute în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

„S-a trezit și ÎPS Teodosie să spună chestii în genul lui – catolicii n-au lumina cea adevărată și lumina aia nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox. Genul ăsta de trogloditisme prinde la o anumită categorie de populație”, spune Paleologu.

„Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol“


ÎPS Teodosie respinge categoric ideea calculării datei Învierii Domnului (Paștele) după calendarul gregorian, așa cum cer unii intelectuali și oameni ai Bisericii.

Într-o conferință de presă ținută luni, 10 aprilie, la Palatul Arhiepiscopal din Constanța, ÎPS Teodosie a vorbit despre propunerea ca data Paștelui să fie recalculată conform calendarului gregorian.

„Adevărat este că noi sărbătorim Paștele după calendarul neîndreptat, că așa a hotărât Sinodul de la 1923, de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în parte de Răsărit. În parte de Apus s-a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea. Dar, acolo este Paștele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodoc;ilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși. Sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Totul este simbolic, au lumină materială. Lumina care coboară la noi e realitate nu e simbol. Nu vreau să-i judec că nu e treaba mea, nu îi compătimesc”.

Universitarul clujean Adrian Papahagi a anunțat că va cere Sinodului BOR să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian, astfel că ortodocșii români vor sărbători Învierea în aceeași zi cu credincioșii catolici.