Radu Grădinaru (AUR): Nepăsarea autorităților pentru sistemul de sănătate ucide!
Cazul revoltător petrecut săptămâna trecută la Spitalul de Urgență din Botoșani ilustrează cât de gravă este criza sistemului de sănătate din România. Un pacient de 87 de ani a fost găsit decedat pe holurile spitalului în care era internat cu insuficiență respiratorie. Pacientul în cauză era chiar bunicul directorului medical al spitalului. Ce speranțe să mai aibă atunci simplii cetățeni de la sistemul medical românesc?, întreabă retoric deputatul AUR Radu Grădinaru.
Într-o declarație de presă, Radu Grădinaru, deputat AUR de Botoșani, afirmă că o problemă despre care se vorbește prea puțin este calitatea slabă a resursele umane din sistemul sanitar. Deputatul AUR a mai spus că reacția conducerii spitalului de Urgență din Botoșani este una de sfidare: ridicatul din umeri este un răspuns universal valabil acordat tuturor românilor, un răspuns care arată lipsa de grijă și de respect pe care statul o arată propriilor cetățeni.
„Spitalele au devenit monopoluri de putere politică și motive de laudă pentru șefia Consiliului Județean și alți politruci atunci când vine vorba de proiecte de renovare cu bani europeni. Și, deși resursele tehnice îmbunătățite sunt importante și binevenite, resursele umane ale sistemului sanitar rămân la cote alarmant de mici”. Acesta este efectul catastrofal al modului dezastruos în care a fost gestionat sistemul medical din România de 30 de ani. „În sistemul medical, de la nivel național și județean, a contat în ultimii 33 de ani mai mult carnetul de partid și mai puțin dacă oamenii puși în funcții sunt competenți, profesioniști, morali și dedicați. Acestor oameni nu li s-a acordat și nici nu li se acordă șansa de a-și demonstra, cu adevărat, expertiza”, a punctat Grădinaru.
Acesta a mai spus că deficitul de cadre medicale din țară este o problemă gravă- exodul medicilor va aduce, în continuare, pentru ani buni, costuri umane și financiare uriașe sistemului de sănătate din România. Singura soluție este ca factorii de decizie să acționeze până nu este prea târziu.
Spre exemplu, distribuția inegală a medicilor în spitalele este o problemă cunoscută la nivelul Ministerului Sănătății, care poate fi rezolvată dacă de la strategiile pe hârtie trecem la acțiuni concrete. „Aceasta este o meteahnă tipic românească: facem planuri pe hârtie și le băgăm apoi în sertar, lăsând loc unor probleme mai serioase: bani, puterea și politica mincinoasă”, a mai spus Radu Grădinaru în încheiere.