Cum sabotează PSD și PNL refacerea învățământului profesional. Ilie Coleșa (AUR): Comisiile raportoare nu au ținut cont de amendamente
Deputatul AUR Ilie Coleșa acuză PSD și PNL că încalcă regulamentul Camerei Deputaților în mod sistematic pentru a împiedica adoptarea oricărei inițiativei legislative ce are în vederea bunăstarea românilor. AUR a propus un proiect de lege privind revitalizarea învățământului profesional și tehnologic, proiect ce urma să primească raport de la comisiile de Învățământ, respectiv de Muncă și Protecție Socială. Ori, membri acestor două comisii nu au ținut cont și de amendamentele ce au fost aduse acestui proiect de lege și au propus din start respingerea acestuia, fără alte justificări.
În luna martie, proiectul de lege în cauză a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturilor omului și și-a continuat parcursul legislativ în cele două comisii raportoare din Camera Deputaților, care însă au propus raport de respingere în ședința din 20 martie 2023. Deputatul Ilie Coleșa a explicat că, pentru a preîntâmpina astfel de situații, reprezentanții AUR au depus amendamente la acest proiect de lege, însă nimeni nu a ținut cont de acest aspect.
„La comisia de Drepturile Omului am pregătit câteva amendamente astfel încât să înlătur orice posibile motive de respingere – principala modificare fiind eliminarea obligativității înscrierii în învățământul tehnic a elevilor care nu au obținut nota 5 la evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a.
Avizul comisiei a fost dat cu aceste amendamente. Însă comisiile raportoare – de Învățământ, respectiv de Muncă și Protecție Socială – pur și simplu nici nu băgat în seamă amendamentele din avizul comisiei de Drepturile Omului, fiind porniți să respingă în 3 secunde inițiativa. Doar protestele colegilor de la AUR din acele comisii au fost ceva dezbateri aprinse privitoare, însă amendamentele nici nu le-au băgat în seamă. În final PSD, PNL, UDMR, dar și USR și au votat contra motivând votul chiar prin chestiunile pe care le rezolvasem prin amendamentele de la comisia de Drepturile Omului! Amendamente pe care nu le-au supus votului”, a precizat Coleșa.
Deputatul AUR susține că a semnalat ilegalitatea și am cerut retrimiterea inițiativei la comisii, însă liderii PNL și PSD au ignorat solicitarea.
Inițiativa AUR urmărește să operaționalizeze școlile profesionale și să încurajeze tinerii să se înscrie în aceste unități în care au posibilitatea să învețe o meserie. În acest sens, AUR propune șase măsuri precise:
1) Sprijin de 250 de lei pentru fiecare elev care urmează cei 3 ani de studiu la școala profesională;
2) Cantina și internatul trebuie să fie asigurate tot timpul. Banii pentru masă și casă trebuie să vină de la Ministerul Educației, acolo unde există fondurile necesare;
3) Pregătirea elevilor trebuie să fie în concordanță cu registrul calificărilor. Copilul trebuie să știe de la bun început ce meserie va îmbrățișa;
4) Numărul de elevi primiți în școlile profesionale trebuie să asculte de cerința pieței de muncă;
5) Întotdeauna la terminarea celor 3 ani de școală profesională se eliberează un certificat de calificare. Pentru ca elevii să beneficieze de calificarea obținută, Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Muncii, trebuie să îi sprijine în a-și găsi un loc de muncă;
6) Îndrumarea elevilor care la terminarea gimnaziului nu obțin mai mult de media 5 către școlile profesionale. Acestor copii trebuie să li se spună faptul că își pot construi un viitor urmând cursurile unei școli profesionale. În acest sens, profesorii vor avea un rol esențial în îndrumarea elevilor.