SUA au trimis o nouă dronă de spionaj în Marea Neagră. Traseul ei a putut fi urmărit public și a fost cel mai vizionat zbor al zilei
Americanii au trimis vineri în Marea Neagră o nouă dronă de spionaj care a zburat în largul coastelor peninsulei Crimeea și până aproape de stațiunea Soci aflată pe litoralul rusesc din regiunea Krasnodar, în nordul Caucazului. Drona, decolată de la o bază din Italia, este model Global Hawk – diferită de drona Reaper doborâtă marți după o coliziune cu un avion rusesc. Aeronava de supraveghere și spionaj a avut, pe tot parcursul zborului, transponderul pornit, astfel încât traseul său a putut fi urmărit live pe aplicația Flight Radar și a devenit, de altfel, cel mai urmărit zbor al zilei.
Drona RQ-4 Global Hawk a avut indicativul de zbor „FORTE 10”. Flight Radar 24 a menționat că, spre deosebire de dronele Reaper, această dronă a avut transponderul (folosit pentru monitorizarea și localizarea aeronavei în timp real) deschis pe tot parcursul zborului de deasupra Mării Negre.
Drona a decolat la 04:45 dimineața de la baza aeriană Sigonella din Sicilia, Italia. Aeronava a survolat apoi timp de circa 8 ore Marea Neagră, între peninsula Crimeea și coasta Turciei și a ajuns până în zona coastei de vest a Federației Ruse, unde se află importantul port Novorosiisk, dar și stațiunea Soci. „FORTE 10” a fost cel mai monitorizat zbor al zilei de vineri, conform Flight Radar. Survolul a venit la câteva zile după ce o dronă Reaper a SUA s-a prăbușit în Marea Neagră în urma unei coliziuni cu un avion de vânătoare Suhoi rusesc, decolat din Crimeea. Totodată, vineri dimineață, aplicațiile de monitorizare în timp real a traficului maritim pe mările și oceanele lumii prezentau o concentrație neobișnuită de nave neidentificate în zona unde s-a prăbușit drona Reaper.