Judecătorii au amânat alegerea membrilor CSM. Maia Sandu vorbește despre o „situație excepțională în justiție”
Președinta Maia Sandu a convocat pentru luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată astăzi, a amânat, până pe 28 aprilie, alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Înțeleg că judecătorii au decis, totuși, să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a anunțat șefa statului.
Convocată pentru prima dată după mai bine de 3 ani, Adunarea Generală a Judecătorilor urma să aleagă patru membri ai CSM din rândul judecătorilor. Ședința la care au participat 330 din totalul de 425 de magistrați a durat aproximativ cinci ore.
În luările lor de cuvânt, judecătorii au discutat problemele din sistem, cum ar fi volumul mare de lucru sau deficitul de asistenți și grefieri, cauzat de salariile mici ale acestor funcționari.
Magistrații au vorbit și despre propriile salarii. Ei au spus că guvernarea ignoră hotărârea Curții Constituționale de la sfârșitul anului trecut, care prevede că lefurile judecătorilor ar trebui să fie recalculate luând în considerare creșterea inflației.
Câțiva judecători au criticat reformele inițiate de guvernarea PAS, inclusiv evaluarea extraordinară a candidaților la CSM și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție (pre-vetting-ul și vetting-ul), pe care o percep drept „umilitoare”.
„Dacă hoții au intrat în casă, nu dai foc la casă ca să scapi de hoți”, a spus Victoria Sanduța de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Într-un final, la propunerea președintelui ședinței, judecătorului CSJ Anatolie Țurcanu, magistrații au decis că vor elabora o declarație comună în care își vor expune opiniile privind situația din justiție și au întrerupt adunarea până pe data de 28 aprilie.
Magistrații au decis să amâne și alegerea membrilor CSM. Motivul principal, invocat la adunare, ține de contestațiile depuse la CSJ de judecătorii care nu au promovat pre-vetting-ul, ca să li se ofere și lor șansa să candideze, alături de cei cinci magistrați acceptați în concurs: Livia Mitrofan, Maria Frunze, Ioana Chironeț, Vasile Șchiopu și Sergiu Caraman.
Potrivit legii, CSM – organul de autoadministrare al judecătorilor – este compus din șase magistrați, aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor, și șase reprezentanți ai societății civile, numiți de Parlament.
Din cei șase jucători, patru trebuie să fie din instanțele de fond, unul – dintr-o Curte de Apel și încă unul – de la CSJ. Toți cei cinci candidați care au trecut pre-vetting-ul activează în instanțele de fond.