Dumitrina Mitrea (AUR), întrebare pentru ministrul Agriculturii: Ce măsuri de sprijin aveți pentru fermierii români, afectați de importurile din Ucraina?
![](https://ropres.ro/wp-content/uploads/2022/04/sel178-2-scaled.jpg)
Anul 2022 a fost unul dificil pentru fermierii români – pe lângă secetă și creșterea prețurilor la fertilizatori, aceștia au avut de suferit din cauza faptului că piața de cereale a fost perturbată de importurile din Ucraina. Agricultori sunt forțați să găsească soluții pentru a-și vinde produsele pe alte piețe deoarece nu pot face față acestei concurențe neloiale. Dumitrina Mitrea, deputată AUR de Neamț, solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să transmită ce soluții are în vedere pentru a veni în sprijinul fermierilor și a suplini pierderile financiare.
Dumitrina Mitrea atrage atenția asupra faptului că, în urma conflictului iscat în vecinătatea țării, România a devenit un importator net dintr-un exportator net de cereale şi plante oleaginoase, fapt ce a pus fermierii români într-o situație dificilă. Prin România s-au tranzitat circa 9 milioane de tone de cereale şi o parte au fost cumpărate de traderi. Și mai grav este faptul că prin Portul Constanța a intrat în țară marfă neconformă.
„Vin scadenţele de plată, fermierii trebuie să vândă, chiar şi la preţuri minime, dar nu au cui! Pe pieţele bursiere preţul grânelor va evolua pe un trend descendent! Portul Constanţa este blocat.
În anul recent încheiat, producătorii agricoli au suportat costuri de producţie mai mari din cauza secetei pedologice, dar şi a creșterii prețurilor atât la îngrăşămintele chimice, cât și la celelalte tipuri de inputuri agricole.
De asemenea, au făcut faţă cu greu unei concurenţe generate de cerealele ucrainene care au intrat în România la un preţ extrem de jos, determinând blocaje logistice care au pus presiune pe costurile de transport și depozitare”, punctează deputata AUR.
Aceasta atrage atenția că majoritatea fermierilor români se află în impas – aceștia nu au reușit să-și vândă producția de cereale, iar acum vine scadenţa creditelor. „Ei trebuie să vândă, chiar şi la preţuri mult mai mici, dar nu au cui. Asta înseamnă că România va trebui să exporte în alte destinaţii decât cele tradiţionale la un cost de transport mai mare şi un preţ al grânelor mai mic”, subliniază Dumitrina Mitrea.
Prin intermediul unei întrebări parlamentare, deputata AUR a solicitat un răspuns din partea Ministerului Agriculturii:
- Ce soluții aveți în vedere pentru a nu duce în pragul falimentului fermierii români?
- Ce măsuri de sprijin se doresc a fi implementate pentru a veni în sprijinul fermierilor români și a suplini pierderile financiare cauzate independent de voința acestora?
- Se va implica statul român în discuții la nivelul Comisiei Europene pentru obținerea unor măsuri de sprijin real al fermierilor români și, implicit, al agriculturii românești?