Proteste și greve masive față de proiectul lui Macron de creștere a vârstei de pensionare: „Ideea este de a paraliza Franța”
Serviciile rutiere, feroviare și aeriene vor fi toate afectate de protestele organizate în Franța de sindicatele care se opun planurilor de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Guvernul pare însă dispus să meargă mai departe pentru a adopta proiectul de lege, scriu Le Monde și The Guardian.
Noi mișcări de protest au loc marți în Franța împotriva planurilor guvernului de a crește vârsta de pensionare, iar în prim-plan vor fi lucrătorii din transporturi și angajații din rafinării, care dau startul unor greve de amploare, cu efecte vizibile asupra vieții obișnuite. Este a șasea zi de proteste, greve și manifestații de stradă organizate la nivel național de la începutul anului, scrie The Guardian. Este de așteptat ca, de data aceasta, perturbările să fie mai mari și să dureze mai mult timp, deoarece sindicatele feroviare au făcut apel la greve continue, pe termen nelimitat, care ar putea afecta toate trenurile naționale, precum și rutele internaționale, inclusiv trenul Eurostar.
De greve vor fi afectate și liniile de autobuze urbane locale sau trenurile de metrou din marile orașe. Companiile aeriene vor fi și ele afectate, cu până la 30% din zboruri anulate marți și miercuri, deoarece controlorii de trafic aerian sunt, la rândul lor, în grevă. Transportatorii rutieri ar putea de asemenea să blocheze rutele către marile orașe. Livrările către supermarketuri și întreprinderi vor fi, prin urmare, perturbate.
„Ideea este de a paraliza Franța”, a explicat Fabrice Michaud, de la filiala lucrătorilor feroviari a sindicatului CGT.
Ministrul transporturilor, Clément Beaune, a avertizat la postul de televiziune France 3 că marți va fi „una dintre cele mai dificile” zile de grevă pentru călători. Greve vor fi și în școli, și în universități. Unii studenți, inclusiv cei de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile încă de luni seară. Iar marți sunt așteptate închideri de școli, în condițiile în care unii profesori din școlile primare și secundare organizează o grevă de o zi.
Unii studenți, inclusiv cei de la Universitatea Rennes 2 din Bretania, au început să blocheze facultățile încă de luni seară. Iar marți sunt așteptate închideri de școli, în condițiile în care unii profesori din școlile primare și secundare organizează o grevă de o zi.
Colectarea gunoiului ar putea fi, de asemenea, afectată în mai multe orașe, deoarece muncitorii din domeniul salubrității sunt și ei în grevă. În tot acest timp, propunerile lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani și de a mări numărul de ani de muncă necesari pentru o pensie completă sunt în dezbatere în Senatul francez.
Fără o majoritate în parlament, guvernul centrist al președintelui trebuie să se bazeze pe partidul de dreapta Les Républicains pentru a adopta reforma pensiilor, în condițiile opoziției exprimate de extrema dreaptă și de stânga. Iar senatorii și deputații conservatori fac presiuni pentru modificări aduse proiectului de lege. Politicienii cred că discuțiile se vor încheia totuși până la sfârșitul lunii martie. Este de așteptat ca o comisie formată din deputați și senatori să caute un potențial acord asupra unei versiuni comune a textului, care va fi prezentată în cele din urmă spre aprobare în adunarea națională și apoi la senat.
Dar rămân semne de întrebare în ceea ce privește nivelul de sprijin pentru acest proiect.
În orice caz, guvernul este hotărât să continue reforma, iar purtătorul său de cuvânt a declarat că există probleme mai presante cu care se confruntă țara decât grevele, cum ar fi criza costului vieții. Un lucru cert este că Macron și guvernul său nu se bucură și de sprijinul populației. Un sondaj Ifpo pentru ziarul de duminică Le Journal de Dimanche a constatat că doar 32% dintre francezi susțin reforma pensiilor în varianta dorită de Macron. Laurent Berger, șeful sindicatului moderat CFDT, l-a criticat pe președinte pentru că nu s-a întâlnit cu liderii sindicali. El a declarat că Macron trebuie să asculte poporul francez. „Nu poate rămâne tăcut, așa cum a făcut-o în ultimele două luni”, a spus Berger.