„Plăcinte cu brânză”, fără brânză, cu umplutură din grăsimi vegetale periculoase  

Aproximativ 80% din produse denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci, ci un amestec de grăsimi vegetale hidrogenate, anunță Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Nutriționiștii spun că grăsimile trans duc la apariția obezității, diabetului zaharat de tip 2 și „întineresc” bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces a populației R. Moldova.

Pe parcursul lunii februarie, inspectorii ANSA au efectuat o serie de controale la unitățile de producere a plăcintelor din R. Moldova și au depistat că, în calitate de umplutură, se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale, compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care, după consistență, imită brânza proaspătă de vaci.

Controlul a arătat că, în unele cazuri, conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat și anume: 51g/100g de grăsime, cantitate ce depășește de peste 25 ori limita stabilită la nivel european (2g/100g de grăsime). Cel mai înalt conținut de acizi grași trans în plăcinte constituie 23 g/100g de grăsime, care, la fel, depășește nivelul european de 2g/100g.

Potrivit nutriționistului Sergiu Munteanu, grăsimile trans sunt foarte periculoase, ducând la apariția unor maladii grave.

„Trebuie să înțelegem că sunt grăsimi artificiale. Organismul nu le poate în mod normal metaboliza, adică prelucra și absorbi. Pe termen lung, aceasta duce la creșterea proceselor inflamatorii în organism. Apare arterioscleroza – o depunere de grăsimi în interiorul vaselor, adică sângele circulă mai greu prin vase. De asemenea, duce la apariția obezității, a diabetului zaharat de tip 2, a bolilor circulatorii – principala cauză de deces a populației și a dereglărilor hormonale – infertilitate”, a precizat nutriționistul.

În urma încălcărilor depistate, inspectorii ANSA au emis prescripții de modificare a etichetei produselor, în conformitate cu legislația în vigoare. Agenții economici sunt obligați să indice lista tuturor ingredientelor produselor pe un anunț sau afiș, nu doar pe etichetă.

Neglijarea pacienților și atitudinea nerespectuoasă față de ei ar fi modalități utilizate frecvent de cadrele medicale pentru a stimula plățile informale

O lege pentru limitarea grăsimilor trans, în lucru


Conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare ar urma în scurt timp să fie reglementat și în R. Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost consultat public și urmează să ajungă în parlament. Reglementările le vor permite inspectorilor ANSA să aplice măsurile restrictive, precum ar fi privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an, pentru agenții economici care vor continua să plaseze pe piață produse alimentare periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

ANSA recomandă consumatorilor să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

Organizația Mondială a Sănătății își propune să elimine complet din uz, până în anul 2025, grăsimile vegetale hidrogenate care conțin grăsimi trans, ce pot duce la creșterea incidenței bolilor circulatorii cu 20-30% și a diabetului zaharat și, mai ales, duce la „întinerirea” acestor afecțiuni.

Potrivit studiului național privind bolile netransmisibile, șapte din 10 bărbați și cinci din 10 femei sunt supraponderali. De asemenea, aproape un sfert din populația R. Moldova (22,7%) este obeză, fără diferențe semnificative din punct de vedere statistic între sexe. Circumferința medie a taliei constituie 87,3 cm pentru femei și 93,6 cm pentru bărbați, iar Indicele Masei Corporale (IMC) mediu al populației este de 26,9 kg/m2, adică în zona supraponderabilității.