Ucraina are nevoie de 500 de tancuri pentru a câștiga războiul cu Rusia, afirmă un general-locotenent român, fost comandant MNC-SE al NATO
Tancurile nu pot câștiga, singure, un război, dar dacă sunt în număr suficient și sunt folosite în combinație cu alte tipuri de armament, pot asigura succesul acțiunilor ofensive, a declarat generalul-locotenent în rezervă din România Cătălin Tomiță Tomescu, ofițer de tancuri și fost comandant al Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE) al NATO, pentru Veridica.
Fostul comandant NATO crede că, pentru a câștiga războiul, Ucraina ar avea nevoie de două divizii mecanizate complet echipate. Acestea i-ar permite să elibereze teritoriile capturate de Rusia, cu excepția peninsulei Crimeea, care e ușor de apărat și greu de cucerit.
„În primul rând, ca sa îi scoți afară iți trebuie mijloace blindate, dar mult mai multe decât 300. Probabil că le-ar trebui în jur de două divizii mecanizate echipate complet. Asta înseamnă în jur de 40.000 de oameni ca personal, iar ca structuri de luptă ar trebui sa fie 4 brigăzi de tancuri, ceea ce înseamnă cam 500 de tancuri, iar mijloace de luptă infanterie chiar mai multe, deci undeva la peste o mie de mijloace. Dar asta nu este suficient întrucât, ca operațiunea terestră să aibă succes ai nevoie de sprijin de elicoptere, vorbim aici de binomul tanc-elicopter, și de aviație, ca să bombardezi în adâncimea apărării, în adâncimea inamicului, în adâncimea trupelor Federației Ruse”, a spus el.
Federația Rusă a trecut la ofensiva de contact, iar pe măsură ce sunt gata de luptă cei 200 de mii care ar mai fi la pregătire va trece și la dezvoltarea acțiunilor offensive din mișcare, afirmă Cătălin Tomiță Tomescu.
„(…) Eu cred că obiectivul lor strategic este să cucerească cele patru oblasturi, provincii anexate, să ajungă la granița lor de vest. Pentru că, dacă ne uităm pe o hartă în care să se vadă linia frontului, o să vedem că regiunile respective au fost declarate de Putin că sunt ale lui, dar nu controlează niciuna dintre ele. Cu ofensiva asta de primăvară care a început mai repede, pur și simplu pentru a nu da timp forțelor ucrainene să se pregătească cu tehnica blindată care urmează să vină de la țările occidentale, să nu le dea timp să o folosească și atunci să ajungă ei primii, să-și securizeze aceste patru provincii. Odată securizate, cred că s-ar trece într-o postură defensivă, strategică, pe aliniamente tari în teren. Se vor pregăti, de apărare și vor spune „Domnule, noi suntem gata să negociem de aici. Cu ce au acum nu au forța să desfășoare acțiuni ofensive pentru a cuceri întreaga Ucraină.
Ucrainenii, așa cum spune președintele lor, nu renunță la ideea de a scoate trupele Federației Ruse din toate cele patru regiuni plus Crimeea și de a reveni la granițele din 2014. Din punctul meu de vedere, iar aici vorbesc ca militar, aici nu trebuie să vorbim cu sufletul și vreau să se înțeleagă bine treaba asta, nu doresc răul ucrainenilor, dar problema e că cu ce au la dispozitie acum le va fi foarte greu să-i scoată afară din țară, din toate cele patru regiuni plus Crimeea. Crimeea, cel puțin, e foarte dificil”, a declarat generalul-locotenent în rezervă.
În cadrul aceluiași interviu pentru sursa citată, generalul-locotenent Tomescu a avertizat că Rusia e avantajată de resursele sale umane și materiale, superioare celor ale Ucrainei, și de faptul că liderii acesteia sunt indiferenți cu privire la pierderile uriașe pe care le înregistrează pe front, pierderi care ar fi de netolerat într-un stat NATO.