118 școli au fost evaluate cu risc seismic. Ce măsuri iau instituțiile

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în ședința Executivului, că 118 școli au fost evaluate cu risc seismic 1 și că a decis ca aceste unități școlare să intre imediat în reabilitare.

„Ceea ce este important de subliniat, sensibil în momentul de faţă este domeniul infrastructurii şcolilor din Ministerul Educaţiei”, a spus premierul, afirmând că sunt deja în derulare proiecte la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ. „Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice”, a mai spus Ciucă.

Acesta a spus că a cerut Ministerului Dezvoltării să identifice o modalitate prin care reabilitarea instituțiilor de învățământ să se realizeze într-un timp cât mai scurt. Totodată, el a mai arătat că este nevoie ca tot ceea ce înseamnă clădiri instituţionale şi clădiri private, cu locuinţe colective, să fie reevaluate şi în felul acesta să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, transparentă pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie, pe fiecare dintre ele, precum şi lucrările de refacere şi consolidare a structurilor trebuie prioritizate.

Nicolae Ciucă a declarat că mâine va fi creat un grup interministerial, pe care-l va conduce, care va avea ca prioritate identificarea problemelor pe care viitoare cutremure le-ar putea provoca, cât și identificarea de noi mecanisme de reacție în cazul unor catastrofe.

Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, a precizat planurile și măsurile instituției pentru prevenirea seismelor. Acesta a susținut că legea a fost schimbată legat de procedura de evaluare și expertizare a clădirilor susceptibile de risc seismic, dar și în privința finanțării și a derulării a programelor de investiții de la bugetul de stat.

„Acest program de investiții din bugetul de stat are câteva noutăți importante: în primul rând, statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor, indiferent de forma de proprietate, pentru că principalul nostru mesaj și obiectiv este acela de a salva și de a ocroti viața persoanelor. În al doilea rând, am introdus în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice și avem aici infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2, în condițiile în care până acum erau doar cele din de risc seismic 1”, a spus Cseke.

În al doilea rând, am introdus în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice și avem aici infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2, în condițiile în care până acum erau doar cele din de risc seismic 1”, a mai precizat ministrul.

Verificarea fimelor de construcții


Premierul a mai cerut și ca firmele implicate în construcțiile clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului din Turcia să fie verificate pentru a se vedea dacă au construit în România.

„Am cerut ca, pe baza măsurilor luate în Turcia şi a companiilor care au fost identificate ca executând lucrări de construcţii în zona unde s-a produs cutremurul şi deja au fost nominalizate să se verifice dacă au construit în România şi în funcţie de rezultat să identificăm măsurile care pot fi luate la nivelul fiecărei instituţii în parte….Totodată, apreciez că e nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor din construcţii să fie revizuite, să fie reverificate şi să avem certitudinea că prin standardele pe care le impunem în aceste documente vom reuşi să avem conştiinţa că am luate toate măsurile astfel încât ceea ce e prevăzut în proiectele de construire să fie similare cu ceea ce se realizează în realitate”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Măsurile Ministerului Educației


Ministerul Educației a anunțat că la nivelul instituției au fost dispuse mai multe măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

„Li s-a solicitat, tuturor inspectoratele județene/al municipiului București, evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Menționăm că, potrivit Protocolului privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior, încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență.

Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.”, a transmis instituția.

Totodată, ministerul va dispune următoarele măsuri:

Diseminare, către inspectoratele școlare județene, în vederea prelucrării și distribuirii în unitățile de învățământ, a surselor oficiale de informare (realizate de DSU, IGSU) cu privire la comportamentul în caz de cutremure și alte situații de urgență.
Crearea, pe site-ul Ministerului Educației, a unei secțiuni dedicate, care va cuprinde materialele informative diseminate prin inspectoratele școlare județene/al municipiului București cu privire la măsurile privind comportamentul și protecția în caz de cutremure. În aceeași secțiune, va fi introdusă și planificarea activităților de simulare pentru situații de urgență, transmisă de inspectoratele județene pentru unitățile de învățământ din subordine.
„Nu tremur la cutremur”


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că începând de luni campania „Nu tremur la cutremur” va fi reluată pe 30 de posturi de televiziune. Acesta a precizat că, campanie va fi derulată pe „o perioadă mai lungă” şi va transmite informaţii despre modul în care populaţia trebuie să reacţioneze în cazul unui seism.

Secretarul de stat a mai precizat că a fost reactualizată aplicaţia DSU, relansată în urmă cu aproximativ 20 de zile. Oamenii au început să o descarce, având astfel la dispoziţie informaţii despre cum trebuie să se pregătească şi cum să acţioneze în cazul unui cutremur.

„Recomandarea noastră către populaţie este să le vadă (informaţiile, n.r.) şi să le consulte înainte de cutremur şi nu în timpul cutremurului, ca să ştie exact cum să se pregătească”, a spus Arafat.

Arafat a adăugat că de-a lungul ultimilor ani s-au organizat mai multe exerciţii pentru pregătirea instituţiilor, dintre care cel mai important a fost cel din 2018, desfăşurat pe parcursul a cinci zile. În baza acestuia a fost modificată legislaţia, fiind simplificat modul de luare a deciziilor.

„Urmează să organizăm un exerciţiu în următoarea perioadă, care să testeze concepţia din nou, pe teren, şi să vedem dacă mai este ceva de actualizat”, a spus el.

În ce priveşte dotarea, începând cu anul 2015 şi până la finalul lui 2023 urmează să fie accesată o sumă de aproape un miliard de euro, din fonduri europene, pentru dotări în sectorul aviatic, terestru şi maritim.