Şeful Direcţiei de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, urmărit penal de DNA. Ce acuze îi aduc procurorii

Cojocaru Cătălin Adrian, director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cardul ANAF e urmărit penal.

Cojocaru e acuzat de săvârșirea complicității la infracțiunea de trafic de influență în formă continuată, printre altele. Faptele incriminate s-au produs în perioada 2018-2021, când Cojocaru Adrian ar fi ”intermediat” listarea unor produse pe un site on-line, însă cei de la DNA nu au transmis prea multe detalii din acest dosar,conform ANAF.

Un șef ANAF e urmărit penal de către DNA


”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții: COJOCARU CĂTĂLIN ADRIAN, la data faptelor și în prezent Director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale). Persoană fizică, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale)”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii DNA au încercat să explice situația și ce infracțiuni a comis concret bărbatul, însă fără prea multe detalii specifice. Cert e că șeful ANAF s-a implicat într-o serie de afaceri cu vânzare de produse on-line, la ”rugămintea” unui om de afaceri, cercetat la rândul său de către procurorii DNA.

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2018 – mai 2022, la „rugămintea” omului de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suspectul Cojocaru Cătălin Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi intermediat listarea în magazinele unui retailer național a unor produse realizate de două societăți comerciale.

În schimbul acestor demersuri, de la administratorii celor două societăți comerciale, omul de afaceri ar fi pretins, în mod direct, pentru sine, un procent de 40% din părțile sociale ale societăților ale căror produse urmau să fie listate și ar fi primit, ca urmare a acelor „asocieri” sumele de 4.000 euro și 276.000 lei, aceștia din urmă fiind disimulați sub forma unor dividende și cesiune părți sociale”, a explicat DNA.

Rămâne neclar de ce șeful ANAF a trebuit să intervină personal pentru a lisa niște produse pe un site, însă cert e că bărbatul ar fi avut ”relații” care să-i ajute într-un mod nespecificat pe reprezentanții firmelor care doreau neapărat să-și facă publice produsele.

”Celor doi suspecți li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a mai transmis DNA.