Franța: Clase închise, trenuri anulate, manifestații de stradă în timp ce deputații discută proiectul de lege privind reforma pensiilor

Sindicatele franceze continuă să pună presiune pe Guvern și se află în cea de-a treia zi de mobilizare – grevă și ample manifestații – pentru a denunța reforma pensiilor. Executivul francez dorește să mărească vârsta de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Unite împotriva acestei reforme, cele 8 principale sindicate franceze continuă să protesteze după ce la precedentele proteste de stradă au participat milioane de oameni.

Circulația trenurilor este puternic perturbată la nivel național iar în marile orașe, transportul în comun este puțin accesibil, în această a treia zi de greve, conform RFI.

200 de manifestații au fost anunțate pentru ziua de marți. În total, 11.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați, dintre care 4.000 în capitală. Se protestează în stradă la Paris, Nantes, Bordeaux, Lyon, Nisa, Marsilia, Toulouse. La Rennes, studenții au blocat universitatea cu mobilier. Conducerea universității susține că s-au produs pagube iar până joi nu vor putea fi susținute cursurile în mod normal.

Francezii susțin această nouă zi de greve. Potrivit unui sondaj realizat pentru Le Figaro, 7 din 10 francezi sunt de partea protestatarilor.

O nouă zi de protest a fost planificată pentru sâmbătă, când, liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez dorește cât mai mulți salariați în stradă dar, cu ideea de a face o sărbătoare a muncii, lumea sa manifesteze pașnic și festiv, după cum s-a exprimat el.

În opinia sa, Franța are o problemă de democrație “dacă deputații votează legi care nu țin seama de ce își dorește poporul”.

Iar pentru săptămâna viitoare, sindicatul sectorului energetic ia în calcul un eventual blocaj, dacă deputații nu țin cont de ceea ce se întâmplă în stradă. Deja, salariații unor centrale nucleare au redus producția de electricitate la jumătate, în semn de protest față de reforma pensiilor.

De partea sa, Guvernul pare determinat să pună în practică promisiunea de campanie a lui Emmanuel Macron. Ministrul Conturilor Publice, Gabriel Attal susține că avem de ales între „reformă ori faliment”.

Studenti protesteaza împotriva reformei pensiilor la Nantes, în vestul Frantei, 7 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
© STEPHANE MAHE / REUTERS

La Nantes, au manifestat 45.000 de oameni – potrivit sindicatelor și 20.000 –potrivit Prefecturii.

La Lyon, polițiștii au fost nevoiți să recurgă la tunurile cu apă pentru a împrăștia manifestanții, după ce membri ai black blocs au aruncat cu pietre spre forțele de ordine.

O statuie care reprezinta Legea a fost ornata cu un poster în care organizatia Attac Franta cere ca pensionarea sa fie posibila la 60 de ani. Un protest ce are loc în fata sediului Adunarii Nationale , unde, deputatii discuta reforma pensiilor, 7/02/23.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

La Paris, printre manifestanți s-au aflat și deputați de la Franța Nesupusă / La France Insoumise. Este cazul deputatului de Marsilia – Manuel Bompard care susține că “dezbaterile din Adunarea Națională” sunt complet inutile și că a preferat să îngroașe rândurile protestatarilor.

Pentru colega sa, deputata LFI Clémentine Autain, prezentă și ea printre manifestanții din Paris „reforma pensiilor reprezintă picătura de apă”. Ea vorbește despre „pariul cinic făcut de guvern în timp ce țara întreagă este o oală sub presiune: oamenii au trecut prin criza declanșată de Covid, acum trebuie să suporte consecințele războiului din Ucraina iar în acest context sunt obligați să lucreze doi ani în plus pentru pensii mai mici”, explică deputata La France Insoumise/ Franța Nesupusă, formațiune care face parte din coaliția de stânga Nupes, principala forţă de opoziţie.

La Paris, 9 activiști ai organizației Attac Franța au fost conduși la poliție după ce au măzgălit cu spray-uri porțiuni din exteriorul Palatului Bourbon- care găzduiește Adunarea Națională franceză, unde, deputații discută proiectul legii pensiilor.

La nivel național, a circulat un TGV din două și chiar un TGV din 3 pe axa Atlantic. SNCF – compania feroviară de căi ferate franceze a prevăzut 3 trenuri regionale din 10. Este dat peste cap traficul trenurilor Intercités. Iar miercuri va fi, de asemenea, o nouă zi de grevă la SNCF-protestează salariații care se ocupă, efectiv, de căile ferate.

În regiunea pariziană, a circulat un tren din 3, dar, pentru unele linii circulația a fost și mai perturbată căci a circulat 1 tren din 6.

Totodată, în Paris, mai multe stații de metrou au rămas închise întreaga zi de marți iar unele metrouri au funcționat doar în orele de vârf – dimineața și seara.

Au circulat ceva mai bine autobuzele : 8 autobuze din 10 s-au aflat în circulație în Paris.