Șapte ONG-uri solicită demisia lui Cătălin Predoiu, pe care-l acuză de „o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție”
Solicitarea reprezentanților societății civile vine ca urmare a scandalului provocat de ministrul justiției după ce a afirmat, pe 18 ianuarie, într-o emisiune la EuropaFM, că soțul fostei șefe DIICOT a fost achitat, deși decizia finală nu a fost pronunțată încă, iar procesul este pe rolul Curții de Apel București. Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic. El așteaptă o decizie definitivă de la Curtea de Apel București, următorul termen fiind programată pentru 3 februarie.
Ministrul Predoiu a revenit, joi, 19 ianuarie, asupra declarației, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiției, în care precizează că eroarea îi aparține întrucât „nu a verificat în prealabil informația pe care o avea din surse neoficiale”, fără a preciza ce reprezintă aceste „surse neoficiale”. Scandalul a luat amploare după ce publicația G4Media a dezvăluit că, tot pe 19 ianuarie, ministrul Predoiu a avut o întâlnire la Ministerul Justiției cu una dintre judecătoarele care vor pronunța sentința în dosarul lui Dan Hosu, Claudia Jderu. Ulterior, Predoiu a motivat această întâlnire prin faptul că a trebuit să îi discute despre prezența judecătoarei pe lista de candidați pentru judecător CEDO. Acest lucru a fost contrazis de G4Media care, pe 1 februarie, a arătat că un document de pe site-ul Guvernului, șters ulterior, și întreaga presă menționează că lista a fost aprobată pe 19 octombrie 2022, ceea ce pune sub semnul întrebării motivația invocată de Cătălin Predoiu.
Toate aceste motive sunt invocate în scrisoarea celor șapte ONG-uri pentru a solicita „demisia imediată” a ministrului Predoiu. Astfel, potrivit ONG-urilor:
Există suspiciuni rezonabile că ministrul justiției, dl Cătălin Predoiu, a avut acces la informații dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică. Dl Predoiu nu a furnizat nicio explicație rezonabilă pentru „sursele neoficiale” ale informațiilor sale. Coincidență sau nu, dl Predoiu a intrat într-un dialog direct cu una din judecătoarele din dosarul în cauză, a doua zi după ce a recunoscut public că are informații din dosar. Ministerul Justiției și Guvernul României au modificat informații din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză”. „Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție”, mai transmit cele șapte organizații. Cele șapte organizații neguvernamentale semnatare sunt: Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Funky Citizens, Miliția Spirituală, Asociația Respiro, Centrul FILIA și Asociația CIVICA.