Primele declarații ale lui Nicușor Dan, după moartea femeii ucise de câini

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut primele declarații după moartea Anei, femeia care a fost ucisă de câinii maidanezi pe 21 ianuarie. Acesta neagă faptul că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) ar fi întrerupt adunarea câinilor maidanezi de pe domeniul public.

Problema câinilor maidanezi din București este cauzată de înmulțirea necontrolată a acestora. Întrebat câţi câini sunt liberi pe străzile Capitalei, în momentul de faţă, edilul general a replicat: „Doar câteva zeci de câini sunt liberi pe străzi”.

Potrivit edilului, soluția pentru câinii fără stăpân constă în microcipări și sterilizări sistematice, arată Adevărul.

Acesta a menționat că dacă bucureștenii care au câini se vor opune microcipării și sterilizării gratuite, de care se va ocupa administrația locală, vor fi amendați. „Există o campanie gratuită de câteva zile, din cartier în cartier. Nu îi vom sancționa decât pe acei proprietari care se opun microcipării și sterilizării”.

Nicușor Dan a mai transmis că va propune „o sumă consistentă” pentru microciparea și sterlizarea câinilor și a refuzat să vorbească „despre vinovați”. „Ar fi necesare 20 milioane de lei pentru microcipare şi sterilizare în Bucureşti”.

„Nu am o estimare pentru Ilfov. Grosier vorbim de 30 milioane lei bani necesari pentru microciparea şi sterilizarea câinilor pe zona Bucureşti şi Ilfov”, a completat primarul general al Capitalei.

„(Soluția) este cea care au aplicat-o țările occidentale și care funcționează: În primul rând trebuie să microcipăm și sterilizăm sistematic câinii fără stăpân din București și Ilfov. Voi propune o sumă consistentă pentru microcipare și sterilizare gratuită și extinderea capacității din adăposturi. E nevoie să avem echipe mixte cu polițiști locali care să fie gata să dea sancțiuni pentru cei care se opun microcipării și sterilizării care sunt obligatorii conform legii. Nu o să intru în discuții despre a cui este vina pentru ce s-a întâmplat săptămâna trecută și nici în declarații politice. Este în curs o anchetă a poliției.”, a mai spus primarul.

Acesta a reamintit că propietarii de terenuri au obligația de a-l îngrădi și salubriza: „Tragedia de sâmbăta trecută s-a întâmplat pe un teren privat, al unei societăți comerciale, neîngrădit. Se afla un cadavru al unui măgar și probabil acest lucru a stârnit sentimentul de proprietate a acelor câini.”

Instituțiile care capturează câinii fără stăpân


În ceea ce privește capturarea cânilor de pe domeniul public, edilul a precizat că există ASPA și structuri de la Primăria Sector 1 și Sector 5. În Ilfov, Nicușor Dan a precizat că în 40 de localități, doar 5 sau 6 au structuri pentru câinii comunitari.

Întrebat de numărul angajaților ai ASPA, edilul a menționat că autoritatea are 89 de posturi, dintre care sunt ocupate doar 59. Un număr de 14 angajați se ocupă de capturarea câinilor și de cele 29 de adăposturi unde sunt duse animalele.

„În adăposturile ASPA, 1.600 de locuri ocupate din 1.800. Spunem de ani de zile că degeaba capturăm câini de pe străzi dacă nu rezolvăm problema înmulţirii necontrolate din Bucureşti şi Ilfov. În acea zonă au fost prinşi 120 de câini, după tragicul accident au fost prinşi toţi câinii din zona Lacul Morii şi după câteva zile au revenit. Cum putem opri asta? Să controlăm înmulţirea câinilor. PMB a făcut campanii de microcipare şi sterlizare gratuită, însă au dat rezultate parţiale”, a completat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a fost întrebat dacă va demisiona după incidentul de la Lacul Morii, iar acesta a răspuns că are un mandat pe care i l-au dat bucureștenii și încearcă zi de zi să se țină de el.

Legat de demisia Dianei Pungă și a șefului ASPA, edilul nu a vrut să se pronunțe, precizând că în curs este o anchetă.