Compania austriacă Agrana, care deține monopolul pe piața zahărului din România, acuzată de practici ilegale. Dumitrina Mitrea (AUR) solicită Ministerului de Finanțe să demareze o anchetă
Compania austriacă Agrana, care deține monopolul pe piața zahărului din România, este acuzată de practici ilegale. Potrivit informațiilor apărute în presă, modul de raportare al profitului înregistrat de companie ridică semne de întrebare – un an este „pe plus”, iar unul „pe minus”. Agrana ar recurge la această tactică pentru a nu plăti taxe și impozite statului român, profitul fiind încasat – prin intermediul unui terț tot în Austria.
De asemenea, există informații potrivit cărora zahărul produs în România nu ajunge niciodată pe rafturile magazinelor din țară, ci este exportat pe piețe mai atractive financiar. În acest timp, românii consumă zahăr produs în țări non-UE, de calitate îndoielnică, scrie Gândul.
Potrivit sursei citate, Agrana România are și o serie de procese cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-una dintre spețe Curtea de Apel fixând un nou termen pentru data de 16 ianuarie 2023, dosarul având ca obiect o contestaţie act administrativ fiscal din noiembrie 2021, în cauză fiind mai multe amânări până acum.
Deputata AUR Dumitrina Mitrea a reacționat la aceste informații și a criticat dur instituțiile statului care nu s-au sesizat până la această oră și nu au avut reacții ferme la aceste acuzații privind practicile companiei Agrana, care face profit de pe urma resursele țării.
Aceasta a transmis o sesizare către Ministerul de Finanțe prin care a solicitat ministrului Adrian Câciu să dispună corpul de control al Ministerului să efectueze o anchetă referitoare la datele financiare declarate de compania Agrana Zucker A.G şi să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Cum este posibil ca statul român, mai exact Ministerul de Finanţe, prin subordonatele cu competențe pe astfel de speţe, să permită derularea acestei activităţi de tip suveică, fapt care grevează statul român în a colecta sume deloc de neglijat la bugetul de stat?
- Care sunt măsurile ce le aveţi în vedere a fi luate pentru a rezolva acest caz şi pentru a preîntâmpina, pe viitor, producerea de situaţii similare?