Putin a convocat Consiliul de Securitate. Țările occidentale dezbat ajutorul destinat Ucrainei
Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta despre situaţia campaniei militare în Ucraina, relatează EFE, citat de Agerpres.
În prezent, NATO şi ţările din Grupul de contact pentru Ucraina discută despre asistenţa militară pentru Kiev la baza americană Ramstein din Germania.
„În cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii cu privire la operaţiunea militară specială. Ministrul apărării Serghei Şoigu i-a informat pe participanţi cu privire la vizita sa la statul major al operaţiunii la începutul săptămânii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fără a da detalii.
Peskov a precizat că Vladimir Putin i-a informat pe membrii Consiliului de Securitate cu privire la convorbirile sale telefonice recente cu lideri străini.
De asemenea, „au fost discutate probleme actuale de pe agenda socială şi economică”, a mai spus el.
Sisteme antiaeriene, instalate la Moscova
Totodată, după cum relatează Ukrainska Pravda, sisteme de rachete antiaeriene Panţîr-S1 au fost instalate nu doar pe clădiri oficiale din Moscova, ci şi în apropierea reşedinţei preşedintelui Vladimir Putin din Novo-Ogariovo, o suburbie a capitalei ruse.
Un astfel de sistem a fost observat la 10 km de reşedinţa oficială a liderului rus din afara Moscovei, conform publicaţiei menţionate.
Joi seara, potrivit site-ului independent de ştiri rusesc Meduza, au început să apără pe reţelele sociale înregistrări video cu sisteme de apărare antiaeriană pe acoperişurile unor clădiri şi locuri publice din Moscova.
Împreună cu instalaţia din apropierea reşedinţei preşedintelui rus, sunt cunoscute cel puţin cinci locuri în care au fost amplasate astfel de sisteme.
Canalele ruse Telegram, precum şi experţi occidentali de la OSINT (Open Source Intelligence – Intelligence din surse deschise) au publicat imagini cu clădirea Ministerului rus al Apărării, în timp ce pe acoperiş era instalat un sistem Panţîr-S1.
În plus, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu sisteme de rachete antiaeriene S-400 instalate în zona parcului naţional Losinîi Ostrov şi pe terenul Academiei Agricole Timiriazev din Moscova.
Miniștrii apărării din mai multe țări discută despre ajutoare suplimentare pentru Ucraina
La sute kilometri distanţă, Grupul de contact pentru Ucraina, format din aliaţii occidentali ai Kievului, s-a reunit vineri la baza americană din Ramstein (Germania) pentru o reuniune ministerială axată pe solicitarea unui sprijin militar mai mare pentru această ţară împotriva Rusiei, inclusiv furnizarea de tancuri germane Leopard.
La această reuniune participă secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, precum şi omologi ai lor din Germania, Marea Britanie, Polonia etc.
Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor sale Leopard, pe care Ucraina le solicită pentru a respinge invazia rusă, relatează AFP.
Potrivit Reuters, Pistorius a precizat că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.
„În ceea ce privește livrarea tancurilor Leopard, nu există o opinie unanimă”, a declarat Pistorius reporterilor, în marja reuniuni cu miză mare a miniștrilor apărării la baza aeriană Ramstein din Germania, relatează CNN.
El a respins afirmațiile potrivit cărora Germania a „stat în calea” unei „coaliții unite” de țări în favoarea trimiterii de tancuri în Ucraina.
„Există motive întemeiate pentru livrare și există motive întemeiate împotriva ei. Și, având în vedere situația generală a unui război care durează de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie cântărite foarte atent, iar această evaluare este împărtășită în mod explicit de mulți aliați”, a adăugat el.